Планинарски савез Републике Српске

Login Form

Ко је на мрежи

Ко је на мрежи: 397 гостију и нема пријављених чланова

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
205
Број прегледа чланака
759153


Планинарска експедиција из Републике Српске попела се на највиши врх Европе Елбрус, висок 5.642 метра, и тамо поставила заставу Српске, саопштено је из планинарско-алпинистичког клуба /ПАК/ “Самит”.


На највиши врх старог континента попели су се Мирослав Тривић, Дијана Врховац и Милица Богдановић из бањалучког ПАК “Самит”, Игор Милошев из Планинарског друштва “Патрија” Градишка, Драшко Згодић из Планинарског друштва “Клековача” из Приједора, као и Јока Богојевић из Београда.Водич у ПАК “Самиту” Мирослав Тривић је рекао да успон био захтјеван и напоран. “Попели смо се на врх за четири дана, што је било много брже од нашег плана. Вријеме нас је послужило, па смо аклиматизационе успоне за прилагођавање висини одрадили без проблема. Сви чланови експедиције су се попели на Елбрус, док су дјевојке имале мање потешкоће, као што су главобоље, мучнине, отежано дисање због мањка кисеоника и трпјеле су хладноћу усљед дехидрације. Али, храбро и снажно су изгурале до краја”, истакао је Тривић.

elbrus2016 2Експедиција из Републике Српске је заједно са седмочланом екипом из Црне Горе, Хрватске и Србије била смјештена у кампу Гарабаси на 3.700 метара надморске висине, а посљедња два дана успона на Пруиту, гдје је висина била 4.100 метара.

Елбрус је најхладнија планина Европе гдје се температура ваздуха спушта и до 40 степени испод нуле. Саставни је дио Кавказа, једног од највећих планинских ланаца свијета. Налази се на југу европског дијела Русије, у близини границе са Грузијом.

Адреса

Планинарски савез Републике Српске
Светосавска 13
79000 ПриједорЛига РС у планинарској орјентацији 2017.

Табела

Коначни пласман за 2017.
1. ПД "Сјемећ" Рогатица - 17 бодова
2. ПСД "Столац" Вишеград - 16 бодова
3. ПД "Гласинац" Соколац - 12 бодова
4. ПД "Клековача" Приједор - 07 бодова
5. ПД "Сјемећ" Рогатица(Ж) - 03 бода
6. ПД "Гласинац" Соколац (Ж) - 03 бода
7. ПСД "Столац" Вишеград(Ж) - 01 бод
8. ПСД "Превија" Ламовита - 01 бод
9. ПАОК "Бањалука" Бањалука - без бодова

 

intersportlogo

mtel