Планинарски савез Републике Српске

Login Form

Ко је на мрежи

Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
181
Број прегледа чланака
618307

 

У периоду од 16. до 25. јуна одржана је обуказа водиче ПСРС, односно обука за водиче III категорије. Обука је одржана на планини Козари, на локалитету Котловача у близини села Козарац код Приједора. Седиште обуке је било у планинарском дому ''Котловача'', који је власништво Планинарског друштва ''Клековача'' из Приједора.
У току Обуке одржан је Збор планинарских водича ПСРС и састанак представника планинарских друштава Приједорске регије.


Обука је трајала 9 дана и извођена је по програму који је усаглашен са Комисијом за стандарде УИАА, који је у Планинарском савезу Србије (ПСС) већ сертификован.
Обуку су изводили водичи инструктори Душко Блажић, Горан Бурић и Милорад Кличковић. Обуком је руководио инструктор Слободан Цоле Гочманац. Инструктори имају вишегодишње искуство у извођењу обука, преко десет обука по инструктору. Значајну помоћ у извођењу обуке пружио је Марко Сарић, водич III категорије ПСРС.
Број полазника (15) је омогућио лакши рад инструктора, непосреднији контакт и висок квалитет обуке. То се одразило и на резултате испита – теста, практичног и усменог. Скоро сви полазници су имали изнад 80%од максималног броја бодова. Посебно квалитетно су обрађене теме ''Прва помоћ'' и ''Оријентација''. Први пут на овој обуци, састављено је десетак задатака из области картографије и орјентације које су полазници врло предано решавали графички и нумерички.
За теоретски део обуке приређена је скрипта ''Козара 2017'' обима око 280 страна која покрива 9 теоретских области.
kozara2017 2
Обука је завршена свечаном вечером у суботу 24. јуна,а у недељу 25.06. новим водичима су на свечаној церемонији додељене дипломе и водичке значке. Према показаним резултатима и укупном утиску током обуке за најбољег полазника генерације проглашена је Милица Богдановић, чланица ПД „Клековача“ из Приједора. За њу је ПСРС обезбедио корисну, и у будућем водичком послу  употребљиву награду - пењачки шлем.
kozara2017 3
Општа је оцена да је ово до сада најбоља генерација полазника од свих обука у којима су ова четворица инструктора учествовали у Републици Српској и у Србији. Вредни полазници ове генерације показали су велику жељу за стицањем знања и вештина, високу заинтересованост, мотивисаност, марљивост и преданост водичком послу. Ни у ретким слободним тренуцима нису се могли видети без прусика и скрипти у рукама. И поред тога ни друге пратеће обавезе нису трпеле, као што су хигијена дома и околине, дежурства, помоћ у кухињи, а нарочито трпезарији и др. Право је задовољство и част било радити са овом генерацијом.

Адреса

Планинарски савез Републике Српске
Светосавска 13
79000 ПриједорЛига РС у планинарској орјентацији 2016.

Табела


Коначни пласман за 2016. годину

1.    ПД „Клековача“ Приједор        14 бодова
2.    ПСД „Столац“ Вишеград          13 бодова
3.    ПД „Сјемећ“ Рогатица              12 бодова
4.    ПД „Превија“ Ламовита              9 бодова
5.    ПД „Гласинац“ Соколац              6 бодова
6.    ПД „Клековача“ Приједор (Ж)     3 бода
7.    ПД „Романија“ Пале                   1 бод
8.    ПД „Сјемећ“ Рогатица (Ж)           1 бод
9.    ПСД „Столац“ Вишеград (Ж)       1 бод
10.  ПД „Чичак“ Челинац                   0 бодова

 

 

intersportlogo

mtel