Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

НАЈАВА: Планинарски излет на Љуботен 2024 и посјета Планинској федерацији Сјеверне Македоније

Планинарски савез Републике Српске организује планинарски излет у Македонију од 13. до 18. септембра 2024. године.

У петак, 13. септембра 2024 г.  полазимо из Бања Луке у 18.30. сати са паркинга код Конзума. Путујемо преко  Бијељине, Београда, Ниша са паузама.

Око 06.00. часова посјетићемо манастир Прохор Пчињски, близу македонске границе. Након паузе идемо у Куманово, на Зебрњак, историјско мјесто на којем се налази монументална грађевина, спомен обиљежје Кумановске битке. У току дана стижемо до мјеста Старо Село на којем остављамо возило и пјешачимо 3 сата до дома на Љуботену. Ноћимо. У недељу се пењемо на врх Љуботен (2498 м/нм). Ноћимо на истом мјесту. У понедељак силазимо до возила. У Охрид стижемо око 15:00. Ноћимо. Уторак ћемо посјетити св. Наум, Скадар, ноћимо у Острогу. У сриједу стижемо у Бањалуку око 19 часова.

За ову акцију је потребна опрема: Планинараске ципеле, ранац, мали ранац, врећа, штапови, гамашне, хлаче, кабаница, тренерка, дукс, качкет, наочале за сунце, крема заштитна, приручна апотека, храна, вода, веш, пресвлака, патике, папуче, чеона лампа, планинарска картица, пасош, новац, прибор за личну хигијену, телефон.
Котизација од 290 КМ покрива трошкове организације, превоза,  смјештаја, мајице и путно осигурање. Број мјеста је ограничен.

Пријаве примамо до 02.09.2024. г. уз уплату на жиро – рачун ПСРС 562 006 00002323 22 НЛБ. Уз пријаву на мејл  pdcicak@gmail.cоm потрeбно је навести: име, презиме, датум и мјесто рођења, број пасоша и до кад вриједи, држављанство, број телефона и назив матичног пл. друштва, величину мајице ( M, S, L, XL, XXL …). Храну носимо или купујемо у току пута по властитом избору. У случају одустајања могуће је враћање уплате уколико се нађе замјена.

Уколико се пријавите за акцију дужни сте поштовати план и циљеве акције и придржавати се упутства водича. Измјене плана су могуће у складу са временским условима и околностима на терену. О измјенама одлучује вођа пута.

Вођа пута: Драган Кузмановић, планинарски водич МБ 015
Контакт: +38765 00 55 44,  pdcicak@gmail.com,

Начелник ПСРС
Драган Кузмановић

Фото: Vila Ljuboten Mountain Resort Facebook Page

Шибови 2024 – Обука за маркацисте (ФОТО)

Служба за планине и планинске стазе ПСРС, у периоду од 11.10.2024 до 13.10.2024. године, организује обуку за маркирање планинарских стаза. Обука ће се одржати у

Експедиција Арарат 2024 (ФОТО)

Арарат, митска планина. Јерменима национални симбол и Мајка свијета. Важна планина и за друге хришћане, јевреје, али и муслимане јер се помиње у Старом завјету