Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРИ ПРОШЕТАЛИ АНДРИЋЕВИМ РЗАВСКИМ БРЕГОВИМА

Преко 150 планинара из Србије и Републике Српске, учествовало је протеклог викенда у акцији „Прошетајмо рзавским бреговима“ коју 15. годину за редом организује Планинарско спортско друштво „Столац“ из Вишеграда.  

Стазом дугом 16 километара која је савладана за око седам сати, прошетали су планинари из укупно 11 гостујућих друштава, пет из Републике Српске и шест из Србије.

„Ове године придружило нам се око 100 планинара из Лознице, Ужица, Пожеге, Ариља, Ивањице, Хан Пијеска, Милића, Сокоца, Рогатице и Ругог“ рекао је предсједник ПСД „Столац“ Жарко Крсмановић.

Он је додао да је акција и ове године успјешно спроведена без икаквих проблема, а на крају је у Добруну организован заједнички ручак уз војнички пасуљ.

„Драго нам је да се већина учесника похвално изразила о овој акцији и задовољни су походом“ додао је Крсмановић.

Планинари су стартовали са Бикавца и затим су се упутили према Међусељу одакле их је пут даље водио према Голешу, Сувој Гори, Црном врху, а затиим је услиједило и спуштање према Добруну. Највиши врх који су планинари походили током шетње је Сува Гора која се налази на око 1200 метара надморске висине. Најстарији планинар који је учествовао у овогодишњој акцији је 76-годишњи Драгиша Андрић.

Акција „Прошетајмо рзавским бреговима“ назив је добила по чувеној приповјетци Иве Андрића „Рзавски брегови“ који је записао да су му ти брегови „у првим сјећањима увек исти, а без престанка промењиви у боји“.

Текст: М.Кусмук, Фото/Б.Марић

Шибови 2024 – Обука за маркацисте (ФОТО)

Служба за планине и планинске стазе ПСРС, у периоду од 11.10.2024 до 13.10.2024. године, организује обуку за маркирање планинарских стаза. Обука ће се одржати у

Паљани на Триглаву (ФОТО)

Акција коју смо дуго припремали и којој смо се радовали, напокон је успјешно реализована, на радост свих нас. 35 нас је кренуло аутобусом из Пала

Експедиција Арарат 2024 (ФОТО)

Арарат, митска планина. Јерменима национални симбол и Мајка свијета. Важна планина и за друге хришћане, јевреје, али и муслимане јер се помиње у Старом завјету