Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

Предсједник Нено Добријевић одржао састанак са представницима друштава из Херцеговине

Предсједник Планинарског савеза Републике Српске Нено Добријевић одржао је протеклог викенда састанак са представницима планинарских друштава са подручја Херцеговине. Састанку су присуствовали планинари из Требиња, Билеће, Гацка и Невесиња.

Добријевић је представио своју визију развоја планинарења у будућности, истакавши да је приоритет успоставити својеврсну националну стратегију планинарења у Републици Српској, док је у сарадњи са надлежним министарствима неопходно у што краћем року организовати школе планинарења за дјецу и младе како би се планинарење што ефикасније приближило дјеци и младима као најбоља алтернатива негативним модерним животним навикама међу њима и њиховим вршњацима.

Он је најавио и да ће се у наредном периоду извршити попис свим планинарских домова и планинарских стаза, док је у сарадњи са Министарством трговине и туризма неопходно израдити Гео портал и ком ће бити својеврсан регистар стаза и домова, што ће допринијети њиховој адекватној туристичком промоцији.

Чланови херцеговачких планинарских друштава информисани су о формирању нових комисија на нивоу Савеза: за брдски бициклизам, економске и правне послове, информатичко-техничку подршку и за маркетинг, медије и информисање.

Добријевић је између осталог и са начелником Горске службе спасавања ПС РС договорио интензивније активности на интегрисању ГСС-а у институционалне системе РС.

На састанку је закључено да се у овој години треба радити на повећању броја планинара у цијелој Републици Српској.

Домаћин регионалног састанка за Херцеговину било је Планинарско друштво „Вучји зуб“ у планинарском дому „Убла“ у подножју парка природе Орјен.

Шибови 2024 – Обука за маркацисте (ФОТО)

Служба за планине и планинске стазе ПСРС, у периоду од 11.10.2024 до 13.10.2024. године, организује обуку за маркирање планинарских стаза. Обука ће се одржати у

Експедиција Арарат 2024 (ФОТО)

Арарат, митска планина. Јерменима национални симбол и Мајка свијета. Важна планина и за друге хришћане, јевреје, али и муслимане јер се помиње у Старом завјету