Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

Традиционални Видовдански успон на Маглић и Дани планинара Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У периоду од 28. – 30. јуна 2024. године у организацији Планинарског савеза Републике Српске одржан је Традиционални Видовдански успон на Маглић и Дани планинара Републике Српске са кампом на Пријевору (1 668 м/нм).

У петак 28.06.2024 године извршен је обилазак стазе, Претходница ПСРС (предсједник ПСРС др Нено Добријевић, планинар Миодраг Станић и секретар ПСРС Драгана Станковић), успон је извршен „Бањалучким смјером“, повратак „Поштаревом стазом“. У суботу 29.06.2024 године у 7 часова на Пријевору планинари су били спремни за полазак. Једна групла планинара на успон је кренула „Бањалучким смјером“, друга група се упутила на Локва Дернечиште одакле је кренуо успон „Поштаревим смјером“. Већ око 10 и 30 први планинари су били на врху Маглића (2 386 м/нм). На врху је направљена пауза, заједничко фотографисање и полазак према Трновачком језеру. У 18 часова учесници су почели да пристижу на ПРијевор, гдје је био организован ручак. За организацију и логистику били су задужени Жарко Попић и чланови ПД Платана Брчко, којима се посебно захваљујемо. Након дружења и ручка, услиједила је и додјела захвалница. Ове године најмлађи учесници на Видовданском успону на Маглић су биле наше планинарке Софиа Пећанац Самаин (8 година) и Вишња Грубор (9 година) које су чланови ПД „13 рунолоста“ Дрвар.

Одржан је састанак Управног одбора Планинарског савеза Републике Српске којем су присуствовали, предсједник скупштине ПСРС Рајко Леканић,  начелник Службе за планине и планинске стазе Саша Дрљача, предсједник Комисије за оријентацију ПСРС Дејан Шкребић.

У наставку преносимо изјаву предсједника Планинарског савеза Републике Српске др Нена Добријевића: „Велико хвала свим планинарима из свих крајева Републике Српске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и свима другима који су били са нама у традиционалном Видовданском успону на Маглић, слике говоре више од хиљаду ријечи.

Велико хвала свим мојим сарадницима без  њих свакако не би ишло (начелник савеза, колегама из УО, ГСС ПСРС, водичкој служби, логистици – Жаре Попић с колегама) управи Националног парка Сутјеска, Петру Пећанцу, ДГС БиХ и ЦГ и свим другима који су помогли на било који начин.

Посебну захвалност упућујем предсједнику Планинарског савеза Србије г. Ису Планићу који је био са мном раме уз раме сво ово вријеме, а поготово за дане Планинара РС и који се поклонио заједно са свима нама нашој тробојци која се виори на нашем највишем врху Републике Српске „

На Видовданском успону на Маглић и манифестацији дани Планинара Републике Српске учествовали су планинарска друштва: ПД Гора – Бања Лука, ПД Кик – Братунац, ПД Клековача – Приједор, ПД Коритник – Билећа, ПЕД Мајевица – Бијељина, ПД Озрен – Краљица 883 – Петрово, ПД Платани – Брчко, ПЕД Преслица – Добој, ПЕД Сушица – Сребреница, ПД Телеком Пошта – Бања Лука, ПЕД Височник – Хан Пијесак, ПД Волујак – Гацко, ПСД Вучја стопа – Фоча, ПД Зеленгора – Фоча, ПД „13 рунолиста“ – Дрвар, ПАК Чивија – Шабац, ПСД Црни врх – Бор и многа друга друштва… 

Према ријечима главног ренџера ЈУ Националног парка Сутјеска, господина Ненада Владичића са контролног пункта у периоду од 28. до 30.06.2024 године регистрован је улаза 2.500 посјетилаца.

У прилогу фотографије, као и видео: https://www.youtube.com/watch?v=Dp9Ra-V-uJk  „Фантастични Маглић – Дани планинара Републике Српске“ – аутор Цвико Тодић, ПЕД Височник – Хан Пијесак.

Хвала свима на учешћу!

Шибови 2024 – Обука за маркацисте (ФОТО)

Служба за планине и планинске стазе ПСРС, у периоду од 11.10.2024 до 13.10.2024. године, организује обуку за маркирање планинарских стаза. Обука ће се одржати у

Експедиција Арарат 2024 (ФОТО)

Арарат, митска планина. Јерменима национални симбол и Мајка свијета. Важна планина и за друге хришћане, јевреје, али и муслимане јер се помиње у Старом завјету