AljaskaPlaninarsko alpinisticki klub "SUMMIT" iz Banja Luke u okviru projekta 7 SUMMITS samostalno je organizovao ekspediciju ALASKA 2015 uspon na najviši vrh Sjeverne amerike Denali - McKinley visine 6194mnv, kao najhladnije planine svijeta. U ekspediciji su učestvovali Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić, iz Banja Luke, kojima je ovo četvrti uspon od sedam, nakon najvišeg vrha Evrope (Elbrus), Afrike (Kilimanjaro) i Južne amerike (Akonkagva). Ekspedicija je izvedena od 13. - 22. juna, a sam vrh je ispenjan nakon samo 10 dana, s obzirom da je uobičajeno penjanje od 16 do 25 dana do vrha.Trivić - Dozvolu smo dobili na 20 dana, od 13. juna do 03. jula 2015. godine. Uspon smo započeli odmah nakon slijetanja u BC (bazni kamp)  pa smo isti dan već bili u kampu C1. četvrti dan smo se popeli do kampa C4 gdje smo obavili prvu aklimatizaciju i nošenje zaliha na 5000 mnv. S obzirom da su nas u kampu zahvatile ogromne snježne padavine odlučili smo da krenemo na uspon u kamp C5 (High camp) koji se nalazi na 5234mnv, te smo usponom od 915 m visinske razlike izbjegli nevrijeme i našli se iznad tog pojasa olujnih oblaka. U C5 smo takođe obavili aklmatizaciju za završni uspon koji smo započeli 22. juna 2015. godine u 13h. Na završnom usponu imali smo pad atmosferskog pritiska i razvoj velike oblačnosti praćene olujnim oblacima sa Pacifika koji su se na našu sreću na kraju zadržali samo na visini do 5000 mnv. Kada smo stigli do visine od 6000 mnv vjetar je nanio veliku količinu oblaka zbog čega smo odlučili da odustanemo od vrha za taj i da se spustimo nazad u kamp C5 i uspon pokušamo drugi dan sa već obavljenom aklimatizacijom. Nakon što smo se spustili 400 m visinske razlike vrijeme se smirilo i nebo se razčistilo. Bili smo u nedoumici vratiti se ili ne s obzirom da je već kasno a da smo dosta iscrpljeni. Odlučujemo se ipak za triumf i ponovo savladavamo istu visinu gdje smo odustali. Pod samim vrhom imamo izuzetno strmu dionicu nakon koje se nastavlja oštar snježni greben do vrha. Temperatura je naglo pala do -40°C na samom vrhu. Ostali smo sami na usponu sve su se ekspedicije spustile u kamp. Na vrh smo stigli u ponoć i izuzetno umorni ipak hvatamo malo snage za čestitanje i fotografije na vrhu. Spuštamo se u C5 totalno iscrpljeni od visine, uspona i hladnoće nakon 17 sati naporne aktivnosti. Prenoćili smo u C5 i isti dan se spustili u C3 a već sljedeći dan bili smo ponovo u BC gdje smo prenoćili i gdje nas je rano ujutro avion prevezao u Talkitnu.

Bundalo - Pripreme su bile svakodnevne i dosta naporne, i uzimale su mnogo vremena, a najviše nas je iscrpljivala upravo potraga za sponzorima, i na žalost svaki put se najvie ¨potrošimo¨ upravo na tom dijelu projekta i na kraju ga uvijek završimo sa blagim razočarenjem. Za ovu ekspediciju nam je falilo dosta finansijskih sredstava tako da do zadnjeg dana nismo bili sigurni da li ćemo otići ili ne. Na kraju smo od prijatelja posudili jedan dio sredstava ali i dalje nedovoljno za zatvaranje finansijske konstrukcije. Zbog tog smo bili prinuđeni da štedimo na mnogim stvarima, između ostalog i na hrani, tako da smo jeli samo jednom dnevno jednu kesicu instant hrane koju smo dijelili na pola. To sve utiče na moral, pogotovo kad vidimo kako to rade druge ekspedicije. Denali je najhladnija planina na svijetu i za penjanje je potrebno mnogo kalorija tako da je bitno unositi sto više hrane da bi tijelo moglo sto normalnije funkcionisati. Ali eto i pored toga smo uspjeli ispenjati vrh za 10 dana, što je odličan rezultat. Za tih 10-ak dana smo smršali i više od 10kg što govori o samoj težini uspona. S obzirom da smo vrh popeli 10-ak dana ranije od planiranog sad nam preostaje da čekamo let koji je tek 6-og jula. Do tad ćemo odmarati u Enkoridžu a dva dana po povratku u Banja Luku ide se na novu ekspediciju na Mont Blanc. U Banjaluku stižemo 7. jula i povodom našeg povratka prijatelji su organizovali doček u ljetnoj bašti Sport centra Energija u 19h. Radujemo se povratku i nadamo se lijepom druženju.


Trivić - U oblasti polarnog pojasa trenutno je ljeto i dan traje 24h što je dodatno osim vremenske razlike od 10 sati uticalo na naš organizam. I na to smo se takođe trebali prilagoditi prije uspona što nije bilo nimalo jednostavno uzevši u obzir da je u ponoć sunce još na nebu.
Izjavo Trivić

{besps}aljaska2015{/besps}

Na kraju želimo da se zahvalimo porodicama kojima je definitivno bilo teže nego nama i prijateljima koji su bili uz nas svo vrijeme. Posebnu zahvalnost dugujemo sponzorima bez kojih ova ekspedicija ne bi bila izvedena: Predsjednik Republike Srpske, Grad Banja Luka, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvu trgovine i turizma RS, Banjalučka pivara. Toyota BiH, Planinarski savez Republike Srpske i Euroherc osiguranje.

KLIMA NA PLANINI
Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu. Iz tog razloga mnogi ga koriste kao pripremu za penjanje vrhova preko 8000 metara u Himalajima, uključujući i Everest. Hladniji je od Everesta na kome su na visini od 8000 metara najniže temperature oko -25°C, do najviše -30°C. Na Denaliju je to sasvim normalna noćna temperatra na visini od svega 4320 metara C4. Temperature se mogu spustiti i na niže od -40°C u ljetnim uslovima.

OSNOVNE INFORMACIJE O PLANINI
Denali je najviša planina Sjeverne Amerike. Nalazi se u centralnom dijelu Aljaske. Ima dva vrha, sjeverni 5984mnv i južni 6194mnv, koji su razdvojeni prevojem Denali pass 5486mnv. Masiv dominira okolinom i može se vidjeti sa udaljenosti od 400 km. Izdiže se 5500 metara iznad doline. Granica vegetacije nalazi se na svega 900 metara nadmorske visine. Ispenjan je prvi put 1913. godine. Kod nas je poznat i po imenu Mc Kinley. Najhladnija je planina na svijetu i sa izmjerenih -83°C četvrta je najhladnija tačka na planeti.

Zbog tanjeg sloja troposfere u subpolarnom krugu u odnosu na ekvator, vazdušni pritisak na Denaliju odgovara visini od 6200 mnv kao 7700 mnv na Everestu (meteorolog Terris Moore). Visinska razlika od baznog logora do vrha je 4000 metara i veća je nego na Everestu na kome iznosi 3500 metara. Na Denaliju je ispenjano više od 30 ruta, a većina se penje preko Zapadnog grebena (West buttress) iz razloga što su objektivne opasnosti najmanje. Ipak, ni ova ruta ne prašta greške. Čak su i veoma iskusni planinari stradali ili nisu uspjevali da dođu do vrha. Ima dosta ledničkih pukotina i na pojedinim dionicama postoji opasnost od lavina.