Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
389
Број прегледа чланака
1716990

logo-pd-mehanizam-kvarosPD „Mehanizam“ vas poziva na akciju: „Tri vodopada“ – tri bisera prirode opštine Kotor Varoš

Vrijeme: Nedjelja,13.april 2014.g.

PLAN AKCIJE:

Okupljanje učesnika pohoda  u nedjelju, 13.04.2014.g. na autobuskoj stanici kod Bjelina (na izlazu iz grada) od 7:00 – 7:30 h.
U 7:30 h polazak organizovanim prevozom iz Kotor Varoša, vožnja dolinom Vrbanje do Srpske Duboke (relacija KV – Obodnjik – Kalamande – Srpska Duboka). Planinari koji dolaze iz pravca Doboja i Teslića  mogu  nas čekati u Obodnjiku (parking kod kafića „Ti amo“).


U 8:00 h polazak iz Srpske Duboke. Staza ide pitomom dolinom rječice Duboke. Na  6 km staze nalazi se prvi vodopad „Skakavac I“ (Donji vodopad). Vodopad je visine oko 50 m, pored vodopada se nalazi  nadstrešnica sa stolom  i klupama za odmor. Napominjemo da je temperatura vazduha pored vodopada niža za 5 - 7ºC u odnosu na okolni prostor, zato je potrebno imati jaknu, duks ili majicu dugih rukava da bi u potpunosti mogli uživati u čarima vodopada. 

Nakon razgledanja vodopada „Skakavac I“ pješačenje nastavljamo tzv.“šrekom“, odnosno trasom nekadašnje uskotračne pruge. Za vrijeme Auatrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom na ovom dijelu staze je bila izgrađena uskotračna pruga za potrebe eksploatacije šume. Ovaj dio staze je izuzetno živopisan, na pojedinim mjestima riječica Duboka je ukopala kanjon dubine preko 300m, prolazi se kroz tunel u dužini od 70 m, a posebno je intersantan i pomalo opasan dio staze koji prolazi kroz mjesto gdje se nekada nalazio željeznički most. Na 8km staze se nalazi vodopad „Skakavac II“ (Gornji vodopad). To je kaskada od nekih 30 m visine sa koje voda pada u malo jezerce prečnika 20m. Spuštanje  sa „šreka“do vodopada je zahtjevno, organizator obezbjeđuje osiguranje užetom i vodičkom službom. Poslije razgledanja vodopada „Skakavac II“ pješačimo kanjonom riječice Duboke, prelazimo na područje opštine Kneževo i penjemo se na visoravan Bastaji (oko 1000mnv). Visoravan Bastaji se nalazi na južnim padinama planina Polednika(1131m) i Ježice (1276m). To je jedna pitoma visoravan sa arhaičnim planinskim selima u kojima ljudi i danas žive. Sa ove visoravni se pruža divan pogled na Bokane, Vranje Brdo i Živinice. Proći ćemo kroz sela Ježica, Markovići, Pavlovići, Svjetlanovići i Dolina. Napuštajući selo Dolinu, uskom planinarskom stazom, spuštamo se prema dragulju prirode Vilenskim vrelima. Izvor Vilenska vrela se nalazi na nekih 150 m od vodopada, pored izvora su izgrađene klupe i stolovi za odmor. Sam vodopad je visine oko 100m i voda se sa njega u huku stropoštava u kanjon rijeke Cvrcke. Po narodnom predanju na ovom mjestu su se kupale vile, pozdravljajući dolazak proljeća! U blizini vodopada se nalazi pećina, koja je prohodna u dužini od  150m, za sve zainteresovane biće organizovan obilazak pećine (uz obavezno korištenje čeonih lampi). Uskom stazom se spuštamo u kanjon rijeke Cvrcke i preko drvenog mosta se prebacujemo na lijevu obalu rijeke. Cvrcka je najveća i najčistija pritoka rijeke Vrbanje. Pješačenje nastavljamo dolinom rijeke Cvrcke prolazeći pored starih vodenica, kroz sela Rastik i Večiće oko 18:00h je planirano da stignemo u Vrbanjce. U prostorijama OŠ „Sveti Sava“ je obezbjeđena večera (posna) za sve učesnike pohoda. Uz muziku nastavljamo druženje do kasno u noć!

Skakavac1Skakavac2Vilenska vrela    
Skakavac I                    Skakavac II                     Vilenska vrela    


Tehnički podaci

 Dionica    Trajanje
 Srpska Duboka  – Skakavac I     120 min.
 Skakavac I – Skakavac II     100min.
 Skakavac II - Ježica     120min.
 Ježica - Dolina     90min.
 Dolina –  Vilenjska  vrela     60min.
 Vilenjska vrela – Vrbanjci      120 min.
SVEUKUPNO    10h 10 min.
Sveukupna udaljenost     22.54 km
Mah visina     1064 m/nv
Uspon ↑= 674m, silazak ↓ 784 m                                            

Predsjenik        
Petar Trivunović  

Preuzmite prilog u PDF-u

pdficon  


 

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo