Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
358
Број прегледа чланака
1547980

logovucjizubtrebinjeОбавјеšтавамо вас да ће се у Требињу у организацији ПД "Вучји зуб" и Скај ранинг- Србија (хттп://www.скyруннинг-сербиа.цом/), одржати врхунски спортски догађај - изузетно интересантна трка. Ради се о једној од  дисциплина у тзв. небеском трчању - Вертикални километар (Вертицал Километер). Трке са 1.000 метара укупног вертикалног успона преко различитог терена са значајним нагибом, али које не прелазе дужину од 5 километара. Дозволјена одступања су 5%, или мин. 950м укупног успона и мак. 5250м дужине стазе. Након прецизних мјерења доšли смо до резултата који показују да можемо организовати овако атрактивну трку. Са 960м укупног успона и 5.200м дужине на самим смо границама за један Ветикал :)
Трка ће се одржати 20. марта 2016.год. (недјелја), дан након  трке Котор Вертикал Екстрим (Котор Вертицал Еxтреме) у организацији наšих пријателја: Орјен аутдор и АК "Нискогорци" из Хецег Новог. Дакле, два Вертикала за један викенд :) Организатори из Скај ранинга Србија обећавају преко 80 најболјих тркача из цијелог региона.

planinskatra

Требињски Вертикал креће са обале ријеке Требиšњице (274м/нв), поред Перовића-Арсланагића моста ког тркачи прелазе одмах након старта. Стартна позиција је један километар од центра града.

STARTNO MJESTO- ŠETALIŠTE KOD MOSTA
Затим се пролази кроз населје Градина и долазимо до магистралног пута (460м од старта) ког пратимо наредних 1000м.
Са пута се улази у планинарску стазу (1460м од старта) која води до врха Леотара. Стазом благог нагиба иде се наредних 2740м након чега се наставлја другом знатно стрмијом стазом (4200м од старта) јер се тиме скраћује пут до врха планине односно цилја трке. Овим дијелом стазе потребан је додатни опрез иако нема опасних и експонираних дијелова. Након šто савладамо и тај дио долазимо до бетонског пута којим се стиже до репетитора на врху, прелазимо пут а затим смо на цилју трке - врху Леотар (1228м/нв).
vrh leotara Дужина ове углавном крšевите стазе је 5200м док висинска разлика износи око 960м, дакле на самим границама за један Вертикал :) Све вријеме трке пружа се лијеп поглед на град и околину, а са врха виде се: Орјен, Жијово, Комови, Биоч, Волујак па све до Вележа и Биокова, према југу поглед сеже ка бескрајној јадранској пучини.
Очекује нас доста посла око сређивања стазе као и мноšтва других обавеза које смо преузели око организације трке.
За трку се већ пријавило око 80 учесника из цијелог региона а ми позивамо све спортисте који су заинтересовани да учествују у трци да се пријаве на следећем интернет линку: хттп://www.трка.рс/регистер/22/0/ најкасније до 10. марта. Уплате котизације у износу од 20КМ могу се изврšити на дан трке. Све такмичаре након трке очекују награде и заједнички ручак у организацији ПД "Вучји зуб".
Како се до сада наšе друšтво показало као добар организатор и домаћин, надамо се да ће ова трка прећи у традицију а небески тркачи носити лијепе успомене из наšег града.
 До тада, ДА СМО ЗДРАВО!
trebinje sa Leotara - Copy

gps trek

Лига РС у планинарској орјентацији 2019.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo