psrs logo 80px

     Planinarski savez Republike Srpske organizuje 20. tradicionalni „VIDOVDANSKI USPON NA MAGLIĆ“ koji će se održati u periodu od 28. do 30. juna 2013. godine. Domaćin akcije, kao i dosadašnjih godina je Planinarsko društvo „Zelengora“ Foča.
     Ova planinarska manifestacija, koja je jedna od najatraktivnijih u BiH, poprimila je i međunarodni karakter jer su na dosadašnjim usponima, osim planinara iz RS i BiH, učestvovali i planinari iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Malte, SAD-a, Engleske, Švajcarske, Mađarske, Holandije, Njemačke i Poljske.

PROGRAM AKCIJE:
-  Okupljanje učesnika u petak 28. juna na gradskom trgu u Foči do 12 časova (za one koji idu organizovanim prevozom)
-  Polazak autobusa u 12 časova
-  Dolazak na Trnovačko jezero u popodnevnim časovima
-  Uspon na Maglić je u subotu 29. juna u 7 časova (vodiči Vodičke službe PSRS)
-  Povratak sa Trnovačkog jezera u nedelju 30. juna u 12 časova na Suhu ili na Prijevor

     Za učesnike koji kreću iz Foče cijena prevoza je 15 KM po osobi, uključujući povratak sa Suhe u nedelju u 17 časova. Za učesnike koji dolaze luksuznijim autobusima i automobilima na Tjentište, sa Tjentišta je organizovan prevoz do Prijevora u 13 časova, a po potrebi i kasnije, i u povratku sa Suhe (30.06.) do Tjentišta u 17 časova. Cijena tog prevoza će biti 10 KM po osobi. Domaćin će organizovati prevoz prema broju prijavljenih, tako da su neophodne najave učesnika najkasnije do 24. juna na broj telefona 066961438 ili na e-mail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Naplata prevoza će se vršiti u Foči i
na Tjentištu neposredno pred polazak.
     NP „Sutjeska“ će naplaćivati taksu za ulaz u Park po cijeni od 2 KM po osobi, a cijena boravišne takse na Trnovačkom jezeru prethodnih godina je iznosila 2 € po osobi ili 5 € po šatoru za sve dane boravka, pa je za očekivati da ni ove godine neće biti većih odstupanja.
     Zbog ulaska učesnika na teritoriju Republike Crne Gore, prolazak planinara, na Prijevoru, kontrolisaće državne granične službe BiH i Crne Gore, pa su društva dužna pripremiti ovjerene spiskove učesnika.  
     U kampu domaćina, koji će biti vidno obilježen, možete dobiti sve informacije, medicinsku pomoć, zahvalnice za učešće itd. Učesnici sami obezbjeđuju hranu, kamp i opremu za planinarenje. Preporučuje se da učesnici ponesu neko sredstvo protiv ujeda komaraca.

SVI UČESNICI AKCIJE TREBA DA SE PRIDRŽAVAJU PROGRAMA AKCIJE I PLANINARSKIH PRAVILA PONAŠANJA I MJESTO BORAVKA OSTAVE UREDNO I ČISTO! OBAVEZNO PONIJETI LIČNU KARTU ILI PASOŠ I PLANINARSKU KNJIŽICU!

Visinske razlike i kilometraža:
- Prvi dan: Prijevor (1668 m) - Suva jezerina (1350 m) - Trnovačko jezero (1520 m)... oko 1 sat i 30 minuta hoda ili oko 5 km
- Drugi dan: Trnovačko jezero (1520 m) – Maglić (2386 m) - Trnovačko jezero (1520 m)... 3 sata 45 min - uspon i 2 sata i 30 min - spust ili oko 15 km ukupno. U prosjeku srednje teška staza sa strmijim usponima, siparima i većinom kamenitim terenom.
- Treći dan: Trnovačko jezero (1520 m) – Suha (700 m), oko 4 sata hoda (15 km) ili Trnovačko jezero (1520 m)
- Prijevor (1668 m), oko 2 sata hoda.

Ovaj dokument, zajedno sa mapom uspona možete preuzeti ovdje u PDF obliku.