Планинарски савез Републике Српске

psrs logo 150pd zelengora foca
Планинарски савез Републике Српске и ПД “Зеленгора”  организују 23. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“ (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 24. до 26. јуна 2016. године. Домаћин акције, као и током досадашњих година је Планинарско друштво „Зеленгора“ Фоча.

Ова планинарска манифестација, која је једна од најатрактивнијих у Републици Српској и БиХ, попримила је и међународни карактер јер су на досадашњим успонима, осим планинара из РС и БиХ, учествовали и планинари из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Малте, САД-а, Енглеске, Швајцарске, Мађарске, Холандије, Нјемачке и Пољске.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

- Окупљање учесника у петак 24. јуна на градском тргу у Фочи до 12 часова (за оне који иду организованим превозом),
- Полазак аутобуса у 12 часова,
- Долазак на Трновачко језеро у поподневним часовима,
- Успон на Маглић је у суботу 25. јуна у 7 часова (водичи Водичке службе ПСРС),
- Повратак са Трновачког језера у недељу 26. јуна у 14 часова на Суху или на Пријевор,
- Полазак аутобуса у 18 часова са Сухе.


За учеснике који крећу из Фоче цијена превоза је 30 КМ по особи, укључујући повратак са Сухе у недељу у 18 часова.

За учеснике који долазе луксузнијим аутобусима и аутомобилима на Тјентиште, са Тјентишта је организован превоз до Пријевора у 13 часова, а по потреби и касније, и у повратку са Сухе до Тјентишта у 17 часова. Цијена тог превоза ће бити 20 КМ по особи. Домаћин ће организовати превоз према броју пријављених, тако да су неопходне најаве учесника најкасније до 22. јуна до 15 часова у радњама ОР “БЛАЖО” и СТР “МОЈ ДОМ” или на број телефона 066/961 438 или на Е-маил Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Наплата превоза ће се вршити у Фочи и на Тјентишту непосредно пред полазак.

НП "Сутјеска" неће наплаћивати таксу за улаз у Парк.


Допуна информације 21. јун 2016. године
- Национални парк "Сутјеска" је промјенио одлуку у вези наплатне таксе, одредио је цијену 2КМ по особи за учеснике видовданског успона.
- Црногорци ће наплаћивати 1 Евро улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 Евра ноћење  по особи, док ће се за ватру наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.Због уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће државне граничне службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити овјерене спискове учесника.

У кампу домаћина, који ће бити видно обилјежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца.


СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!

ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОшШИ ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ!


Висинске разлике и километража:

-    Први дан: Пријевор (1.668 м) - Сува језерина (1.350 м) - Трновачко језеро (1.517 м)... око 1 сат и 30 минута хода или око 5 км,
-    Други дан: Трновачко језеро (1.517 м) - Маглић (2.386 м) - Трновачко језеро (1.517 м)... 3 сата и 45 мин - успон и 2 сата и 30 мин - спуст или око 11 км укупно. У просјеку средње тешка стаза са стрмијим успонима, сипарима и већином каменитим тереном,
-    Трећи дан: Трновачко језеро (1.517 м) – Суха (700 м) - око 4 сата хода (15 км) или Трновачко језеро (1.517 м) - Пријевор (1.668 м) - око 2 сата хода.

Лига РС у планинарској орјентацији 2018.

 

intersportlogo

mtel