Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
420
Број прегледа чланака
1846499


Планинарска експедиција из Републике Српске попела се на највиши врх Европе Елбрус, висок 5.642 метра, и тамо поставила заставу Српске, саопштено је из планинарско-алпинистичког клуба /ПАК/ “Самит”.


На највиши врх старог континента попели су се Мирослав Тривић, Дијана Врховац и Милица Богдановић из бањалучког ПАК “Самит”, Игор Милошев из Планинарског друштва “Патрија” Градишка, Драшко Згодић из Планинарског друштва “Клековача” из Приједора, као и Јока Богојевић из Београда.Водич у ПАК “Самиту” Мирослав Тривић је рекао да успон био захтјеван и напоран. “Попели смо се на врх за четири дана, што је било много брже од нашег плана. Вријеме нас је послужило, па смо аклиматизационе успоне за прилагођавање висини одрадили без проблема. Сви чланови експедиције су се попели на Елбрус, док су дјевојке имале мање потешкоће, као што су главобоље, мучнине, отежано дисање због мањка кисеоника и трпјеле су хладноћу усљед дехидрације. Али, храбро и снажно су изгурале до краја”, истакао је Тривић.

elbrus2016 2Експедиција из Републике Српске је заједно са седмочланом екипом из Црне Горе, Хрватске и Србије била смјештена у кампу Гарабаси на 3.700 метара надморске висине, а посљедња два дана успона на Пруиту, гдје је висина била 4.100 метара.

Елбрус је најхладнија планина Европе гдје се температура ваздуха спушта и до 40 степени испод нуле. Саставни је дио Кавказа, једног од највећих планинских ланаца свијета. Налази се на југу европског дијела Русије, у близини границе са Грузијом.

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo