Група планинара из Републике Српске: Данко Карић, Милијана Главан, Милорад Кипераш и Миљан Топаловић из ПД Вучји зуб  Требиње, Милосав Пикула и Благота Марковић из ПД Волујак Гацко и Жарко Крсмановић из ПСД Столац Вишеград, послије припрема успјешно је попела врхове Триглава и Јаловеца.


У подножје Триглава стигли смо 16.07.2016.године у 12 часова. Послије препакивања и подешавања опреме кренули смо смјером Томиншкова пот према Планинарском дому на Кредарици гдје је планирано преноћиште.

Успон је био врло захтјеван и тражио је максималну пажњу сваког од чланова екипе. Успон се врши низом полица и вертикала, пут је осигуран клиновима и челичним ужадима, типичне алпске ферате.

На Кредарици нас је сачекало право зимско вријеме. Током ноћи температура се спуштала испод нуле, а удари сјеверног вјетра су били изузетно јаки. Од Кредарице до врха иде опасан и тежак успон, осигуран клиновима и сајлама. И поред таквих услова сјутрадан су се на врх Триглава попели сви чланови екипе.

Triglav 2016


Триглав је 2.864 метра висока планина. Највиши је врх Јулијских Алпи и Републике Словеније. Име су му дали Словени када су населили ово подручје. Они су вјеровали да су на овој планини настањена њихова три главна божанства: небо, земља и подземни свијет. Сам врх Триглава је препознатљив по Аљажевом стубу. Послије сликања и кратког одмора  спуштање са врха Триглава извршили смо правцем према дому на Доличу и даље долином Триглавских језера. Посебно је било напорно спуштање до дома на Савици смјером Пот чез Комарчо. Стаза је стрма и са пуно одрона и сипара. Изванрени погледи на планинске вијенце, језера и дивну природу у националном парку Триглав умањили су осјећај умора код сваког од нас. Надаље пут нас води до Ерјавчевог дома на превоју Вршич, гдје је планирано преноћиште. Дом је смјештем у изванредном планинском амбијенту.

За успон на Јаловец су се одлучила четири члана екипе. На успон смо кренули са превоја Вршич, стазом до Заветишта под Шпичком. Послије одмора код дома група је кренула на врх преко Великог Озебника. Успон је технички врло захтјеван.  Посебан опрез је налагао прелаз преко дионице са снијегом који је добрим дијелом био залеђен и гдје смо користили цепине. Завршни успон иде по уском и стрмом гребену.

Jalovec2016 1

Вријеме је било одлично. На врху смо се фотографисали, марендовали и одморили. Са врха се отвара прелијеп поглед на остале врхове Јулијских Алпа: Понци, Мајсторовка, Присојник, Шкрлатица, Триглав, Бавшки Гринтовец ...

Јаловец је једна од најљепших планина Јулијских Алпа. Његов лик је добио мјесто на грбу Словенске планинарске организације и на планинарском водичу за Јулијске Алпе, па тиме и највеће симболичко значење. Около гребена Јаловеца пружају се три живописне долине: долина Тренте, долина Коритнице и долина Тамар. Поглед на врх Јаловеца из сваке од наведених долина даје снажан утисак моћног врха Јулијских Алпи, високог 2.645 m и којег Словенци зову Краљем словенских гора.

Силазак са врха на Котово седло је текао према плану и захтијевао је посебне мјере опреза, јер је стијена ломљива, има сипара и доста мјеста која изискују посебан напор при силажењу. Сам почетак стазе при спуштању је без јасне маркације, стрм, без сајли и клинова.
И надаље је стаза врло стрма и дијелом обезбијеђена сајлама и клиновима.

Jalovec2016 2

Пут од Котовог седла (2.134 m н.м.) до дома на Тамару (1.108 m н.м.) се спушта преко стијена, сипара и на крају испред дома Тамар стаза пролази кроз шуму.
Пењање на Триглав и Јаловец за све учеснике представља посебно искуство.

Сви чланови екипе су посебно одушевљени љепотом Јулијских Алпи, уређеним планинарским домовима и крајолицима Словеније.