Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
389
Број прегледа чланака
1716922

Планинарски савез Републике Српске је према плану својих годишњих активности организовао експедицију АТОС 2016.
Послије детаљних припрема експедиција је кренула на пут 05.08.2016.године. Учесници експедиције, четердесет планинара из цијеле Републике Српске су се комплетно окупили у Бијељини и кренули на пут према првом одредишту Софији, главном граду Бугарске гдје смо стигли у јутарњим часовима.

Послије обиласка и разгледања ценра градаи знаменитости Софије пут смо наставили према Рилском манастиру.
Рилски манастир својом монументалношћу и богатом ризницом оставља јако снажне утиске на све посјетоце.
У вечерњим сатима стигли смо у Банско, јако лијепо туристичко мјесто пиринске Бугарске гдје смо се смјестили прије успона на Вихрен.
На успон смо кренули у јутарњим часовима. Временске прилике су нам погодовале. Сам успон на Вихрен (2.914 m н.м.) захтијева добру кондициону припремљеност.  

Сам успон на Вихрен са водичем Љубишом Арамандом је протекао у пуном реду.
Погледи са врха Вихрена на околне врхове и прекрасна палнинска језера  су одушевили све оне који су уложили труд и попели један од највећих врхова Балкана.

Послије спуштања са врха Вихрена у Банско вече проводимо у овом прекрасном градићу гдје је све убаво.
Пут даље настављамо даље према Солуну. Послије обиласка Зејнтилика и разгледања центра града Солуна и његових знаменитости пут настављамо до одредишта у Уранополису, гдје стижемо у послијеподневним часовима.
Послије подизања шатора и смјештаја у кампу купање на пјесковитим плажама Уранополиса добро је дошло за све учеснике експедиције.
Наредног дана у раним јутарњим часовима планинари послије добијања потребних виза крећу бродом према Светој гори, а планинарке остају у кампу.
Са брода смо посматрали манастирске комплексе и скитове на Светој гори.Послије пристајања брода у луци Скита Свете Ане креће успон на врх Атоса (2.033 м н.м.). Успон од преко двије хиљаде метара захтијевао је јако добру кондициону припремљеност свих учесника. Стаза којом се крећемо је јако стрма, а медитеранско сунце нас је пржило на истуреним дијеловима стазе.

Увече стижемо до цркве Панагиа, уз коју се налази и коначиште (1.500 m н.м.). Због јаког сјеверног вјетра на овој надморској висини температура се спустила ниско тако да су јакне биле неопходне.У три часа наредног дана почињемо завршни успон на Атос са циљем да на врху сачекамо излазак сунца.
На врх стижемо прије изласка сунца. Сјеверни вјетар је растјерао облаке, али је температура прилично ниска.

На самом врху је у току изградња цркве. Радови су у завршној фази.Посебан је осјећај доживјети излазак сунца на овом светом мјесту. Имали смо осјећај да сунце израња из морске пучине.

Силазак са врха Атоса до обале моратакође је врло захтјеван. Послије укрцавања на брод настављамо са посматрањем нових манастирских комплекса, јер се пловидба наставља даље дуж обала Свете горе. По повратку у камп слиједи одмор и припрема за полазак на Кајмакчалан наредног дана.
Прије поласка за Кајмакчалан посјетили смо Метох манастира Хиландар у Какову.
У подножје Кајмакчалана стигли смо око пола ноћи. Подигли смо камп. У раним јутарњним часовима кренули смо на врх Кајмакчалана (2.521m н.м.).
На врху смо посјетили спомен цркву и костурницу.  Овдје смо имали велики час историје и подсјећање на велике битке које су се овдје одвијале током I свјетског рата.

Пут даље настављамо према Охриду. Послије смјештаја у хотелу Макотекс обилазимо град Охрид и његове знаменитости том вечери и наредни дан.
На овом простору су се сјединиле прекрасне природне љепоте, историја од античког доба и гостопримство домаћина.
Послије посјете Охриду крећемо путем пеко Албаније према Острогу. С обзиром да смо путовали ноћу само дјелимично смо могли разгледати град Тирану и крајолике Албаније.
До манастира строг смо стигли у јутрањим часовима. Послије службе у манастиру и разледања манастирског комплекса наставили смо пут према Требињу.
У винарији Анђелић смо пробали требињска вина, сир и пршут.
Сви учесници током екпедиције су били здрави, није било ни најмањих повреда. Расположење учесника је било на јако високом нивоу и поред великих напора, а велике заслуге за то има и вођа пута Драган Кузмановић Чико.

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo