Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
399
Број прегледа чланака
1743767

psrs logo 150pd zelengora focaПланинарски савез Републике Српске организује 24. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“  (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 23. до 25. јуна 2017. године.  Домаћин акције, као и током досадашњих година је Планинарско друштво „Зеленгора“ из Фоче.


Ова планинарска манифестација, која је једна од најатрактивнијих у Републици Српској и БиХ, попримила је и међународни карактер јер су на досадашњим успонима, осим планинара из РС и БиХ, учествовали и планинари из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Малте, САД-а, Енглеске, Швајцарске, Словачке, Мађарске, Холандије, Њемачке и Пољске.
ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:
- Окупљање учесника у петак  23. јуна на градском тргу у Фочи до 12 часова (за оне који иду организованим превозом), а на Пријевору Туристичка организација Фоча врши презентацију здравих производа, гдје долазе планинари личним аутима.
- Полазак аутобуса у 12 часова из Фоче,
- Долазак на Пријевор у поподневним часовима,
- Успон на Маглић је у суботу 24. јуна у 6 часова (водичи Водичке службе ПСРС  осигуравају  успон са Пријевора),
- Повратак са Пријевора или Трновачког језера у недељу 25. Јун.
- Полазак  аутобуса у 18 часова са Сухе.

За учеснике који крећу из Фоче цијена превоза је 30 КМ по особи, укључујући повратак са Сухе у недељу у 18 часова.

Водичка служба ПСРС ће обезбеђивати успон са Пријевора на Маглић у суботу 24.06.2017. у термину од 06 до 10 часова, на опасном дијелу руте. У том термину ће регулисати пролаз група (од 10 до 20 планинара), како би сигурно прошли овај опасни дио.
На овој рути потребно је понијети: Шљем, по два прусика и карабинера, адекватну обућу и одјећу и литар воде. Успон са Пријевора је дуг 1,5 км ,а траје око 3 часа. Силазак ка Пријевору траје око 2 часа.

- Национални парк "Сутјеска" је одредио је цијену 2 КМ по особи за учеснике видовданског успона.
- Црногорци ће наплаћивати 1 Евро улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 Евра ноћење  по особи, док ће се за ватру наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.

Због уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће  државне  граничне  службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити потписане и  овјерене спискове учесника.

У кампу домаћина, који ће бити видно обиљежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца.

СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!
ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОШ И ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ !Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo