psrs logo 150pd zelengora focaПланинарски савез Републике Српске организује 24. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“  (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 23. до 25. јуна 2017. године.  Домаћин акције, као и током досадашњих година је Планинарско друштво „Зеленгора“ из Фоче.


Ова планинарска манифестација, која је једна од најатрактивнијих у Републици Српској и БиХ, попримила је и међународни карактер јер су на досадашњим успонима, осим планинара из РС и БиХ, учествовали и планинари из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Малте, САД-а, Енглеске, Швајцарске, Словачке, Мађарске, Холандије, Њемачке и Пољске.
ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:
- Окупљање учесника у петак  23. јуна на градском тргу у Фочи до 12 часова (за оне који иду организованим превозом), а на Пријевору Туристичка организација Фоча врши презентацију здравих производа, гдје долазе планинари личним аутима.
- Полазак аутобуса у 12 часова из Фоче,
- Долазак на Пријевор у поподневним часовима,
- Успон на Маглић је у суботу 24. јуна у 6 часова (водичи Водичке службе ПСРС  осигуравају  успон са Пријевора),
- Повратак са Пријевора или Трновачког језера у недељу 25. Јун.
- Полазак  аутобуса у 18 часова са Сухе.

За учеснике који крећу из Фоче цијена превоза је 30 КМ по особи, укључујући повратак са Сухе у недељу у 18 часова.

Водичка служба ПСРС ће обезбеђивати успон са Пријевора на Маглић у суботу 24.06.2017. у термину од 06 до 10 часова, на опасном дијелу руте. У том термину ће регулисати пролаз група (од 10 до 20 планинара), како би сигурно прошли овај опасни дио.
На овој рути потребно је понијети: Шљем, по два прусика и карабинера, адекватну обућу и одјећу и литар воде. Успон са Пријевора је дуг 1,5 км ,а траје око 3 часа. Силазак ка Пријевору траје око 2 часа.

- Национални парк "Сутјеска" је одредио је цијену 2 КМ по особи за учеснике видовданског успона.
- Црногорци ће наплаћивати 1 Евро улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 Евра ноћење  по особи, док ће се за ватру наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.

Због уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће  државне  граничне  службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити потписане и  овјерене спискове учесника.

У кампу домаћина, који ће бити видно обиљежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца.

СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!
ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОШ И ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ !