Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
399
Број прегледа чланака
1743998

 

У периоду од 16. до 25. јуна одржана је обуказа водиче ПСРС, односно обука за водиче III категорије. Обука је одржана на планини Козари, на локалитету Котловача у близини села Козарац код Приједора. Седиште обуке је било у планинарском дому ''Котловача'', који је власништво Планинарског друштва ''Клековача'' из Приједора.
У току Обуке одржан је Збор планинарских водича ПСРС и састанак представника планинарских друштава Приједорске регије.


Обука је трајала 9 дана и извођена је по програму који је усаглашен са Комисијом за стандарде УИАА, који је у Планинарском савезу Србије (ПСС) већ сертификован.
Обуку су изводили водичи инструктори Душко Блажић, Горан Бурић и Милорад Кличковић. Обуком је руководио инструктор Слободан Цоле Гочманац. Инструктори имају вишегодишње искуство у извођењу обука, преко десет обука по инструктору. Значајну помоћ у извођењу обуке пружио је Марко Сарић, водич III категорије ПСРС.
Број полазника (15) је омогућио лакши рад инструктора, непосреднији контакт и висок квалитет обуке. То се одразило и на резултате испита – теста, практичног и усменог. Скоро сви полазници су имали изнад 80%од максималног броја бодова. Посебно квалитетно су обрађене теме ''Прва помоћ'' и ''Оријентација''. Први пут на овој обуци, састављено је десетак задатака из области картографије и орјентације које су полазници врло предано решавали графички и нумерички.
За теоретски део обуке приређена је скрипта ''Козара 2017'' обима око 280 страна која покрива 9 теоретских области.
kozara2017 2
Обука је завршена свечаном вечером у суботу 24. јуна,а у недељу 25.06. новим водичима су на свечаној церемонији додељене дипломе и водичке значке. Према показаним резултатима и укупном утиску током обуке за најбољег полазника генерације проглашена је Милица Богдановић, чланица ПД „Клековача“ из Приједора. За њу је ПСРС обезбедио корисну, и у будућем водичком послу  употребљиву награду - пењачки шлем.
kozara2017 3
Општа је оцена да је ово до сада најбоља генерација полазника од свих обука у којима су ова четворица инструктора учествовали у Републици Српској и у Србији. Вредни полазници ове генерације показали су велику жељу за стицањем знања и вештина, високу заинтересованост, мотивисаност, марљивост и преданост водичком послу. Ни у ретким слободним тренуцима нису се могли видети без прусика и скрипти у рукама. И поред тога ни друге пратеће обавезе нису трпеле, као што су хигијена дома и околине, дежурства, помоћ у кухињи, а нарочито трпезарији и др. Право је задовољство и част било радити са овом генерацијом.

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo