Планинарски савез Републике Српске

Kotlovaca 2Планинарски дом "Котловача" на Козари

Изградња планинарског дома је почела у мају 1957. године. Прва фаза изградње дома завршена је 1961. године. Дом је тада  имао четири собе са 20 лежаја, салу са 45 мјеста, кухињу и санитарије.
Након изградње споменика борцима НОР-а на Мраковици, почеле су масовне посјете грађана из цијеле Југославије. Дом у Котловачи окупљао је планинаре и пружао услуге излетницима, школама, синдикалним колективима за разна дружења, извиђачима, ђачким екскурзијама и спортистима.
Планинарски дом је од 1999. до  2013. године реконструисан и обновљен.
Дом се налази у долини ријечице Котловача по којој је добио име, на 549 метара надморске висине. До дома се долази квалитетним макадамским путем који се одваја од регионалног пута Козарац-Мраковица. Након 4,6км од Козарца пут се одваја лијево (послије великог потпорног зида) и након 1300м долази се до дома. Може се доћи и возом до станице Трнопоље, удаљене 11 километара од дома.
Планинарски дом “Котловача” тренутно располаже са 50 кревета у четири спаваонице.
У дому су могућа ноћења и већих група планинара, извиђача, заљубљеника у природу, те осталих грађана који би жељели да проведу слободно вријеме у природи. Такође, могуће је у дому организовати све врсте прослава у сали са око 100 мјеста.
Тренутно се воде активности на уређењу околине дома.
Резервације за ноћење и дневни боравак у дому можете извршити путем телефона: +387 65 440 150 и +387 65 586 350.
Више о дому на линку овдје.

dom kotlovaca


ПЛАНИНАРСКИ ДОМОВИ
У
РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ