dom previja 2ПЛАНИНАРСКИ ДОМ НА ПРЕВИЈИ /МАЛИ ДОМ/ -760м
Oвај планинарски дом који обично зовемо „Mали дом“ изграђен је 1997. године у зимским временсим условимаза за само 23 дана /29. новембар – 22. децембра/ поникао је овај предивни објекат којим управља  ПСД „Превија“ из Ламовите.  До дома се аутомобилом може доћи из села Горња Ламовита макадамским путем крај највишег врха Козаре – Лисина 978м гдје се налази и репетитор РТРС.  Дужина пута је 10,50км. краћи пут је из села Горња Ламовита 1,20км од гробља на Биљегу, а затим макадамским путем још 4км до Превије.
Планинарски дом на Превији је контролна тачка  планинарске трансферзале “врховима Козаре“  која  полази од Поткозарја  Ивањске, а завршава  код манастира Моштаница 12км од Козарске Дубице . Траса ове трансверзале у средишњем дијелу  пролази НП „Козара“ и Мраковицу. Траса је дуга 42км  и обилази се за 2 дана.
Почетком марта сваке године ПСД „Превија“ организује „осмомартовски успон на Лисину“ . почетак трасе је у селу Бистрица /асвалтни пут Бања Лука – Приједор/. Послије успона на Лисину пауза и дружење  учесника је у планинарском дому на Превији. Траса завршава у Горњој Ламовитој и дуга је 17км.
Овај објекат посједује 2 заједничке собе /20 мјеста/ 2 мање просторије за дневни боравак . Опскрбљен је са водом за пиће . Освјетљење путем агрегата и акумулатора.  Могућност спремања хране. Гријањe пећима на дрва.

Контакт особа Душко Блажић - 0038765/587-350

 

dom previja 1ПЛАНИНАРСКИ ДОМ НА ПРЕВИЈИ /ВЕЛИКИ ДОМ/ -765м

Овај планинарски објекат  је у завршној фази изградње, али је у функцији. налази се у непосредној близини „Малог дома“
Посједује 6 соба за спавање. Укупног капацитета  за 25 посјетилаца.  У току је  рјешење још једне просторије  у поткровљу капацитета 25 посјетилаца.
Дом има велику просторију за дневни боравак  за 70 посјетилаца ,  купатило и кухињу.
Вода је изворска, уведена у дом, а струја помоћу агрегата или акумулатора.
До дома се превозом долази као и до малог дома  на превији.
Пјешачећи до овог објекта  је могуће стићи стазама из села Горња Ламовита “лијепа стаза“ за 60мин, стаза из Стојаковића преко Светиње за 60мин , стаза од Ивањске преко Лисине за 5 часова, са Мраковице за 2 часа, од Бистрице за 3 часа.
Од дома се пружа незабораван поглед на планине Узлонмац, Борја, Влашић, Осмача, Тисовац, Чемерноцу, Мањачу , Виторог, Грмеч, ...
Са Голе планине /30мин од  дома/ овај видокруг ћемо допунити Клековачом, Осјеченицом, Пљешевицом, Велебитом, Псуњом, Папуком  итд.
Сваког другог викенда у септембру домаћини смо „Козарског маратона“  за планинаре, атлетичаре, бициклисте. стазе су од 3 до 120 километара.
Изузетни су терени за оријентацију и такмичења, припреме спортиста, школе  планинаства  итд.
Контакт особа Душко Блажић- 0038765/587-350
mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

dom-previja-1.jpg dom-previja-2.jpg dom-previja-3.jpg

dom-previja-4.jpg dom-previja-5.jpg

 

Previja mali dom

Previja novi dom

 

 


ПЛАНИНАРСКИ ДОМОВИ
У
РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ