Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
428
Број прегледа чланака
1870406

dom previja 2ПЛАНИНАРСКИ ДОМ НА ПРЕВИЈИ /МАЛИ ДОМ/ -760м
Oвај планинарски дом који обично зовемо „Mали дом“ изграђен је 1997. године у зимским временсим условимаза за само 23 дана /29. новембар – 22. децембра/ поникао је овај предивни објекат којим управља  ПСД „Превија“ из Ламовите.  До дома се аутомобилом може доћи из села Горња Ламовита макадамским путем крај највишег врха Козаре – Лисина 978м гдје се налази и репетитор РТРС.  Дужина пута је 10,50км. краћи пут је из села Горња Ламовита 1,20км од гробља на Биљегу, а затим макадамским путем још 4км до Превије.
Планинарски дом на Превији је контролна тачка  планинарске трансферзале “врховима Козаре“  која  полази од Поткозарја  Ивањске, а завршава  код манастира Моштаница 12км од Козарске Дубице . Траса ове трансверзале у средишњем дијелу  пролази НП „Козара“ и Мраковицу. Траса је дуга 42км  и обилази се за 2 дана.
Почетком марта сваке године ПСД „Превија“ организује „осмомартовски успон на Лисину“ . почетак трасе је у селу Бистрица /асвалтни пут Бања Лука – Приједор/. Послије успона на Лисину пауза и дружење  учесника је у планинарском дому на Превији. Траса завршава у Горњој Ламовитој и дуга је 17км.
Овај објекат посједује 2 заједничке собе /20 мјеста/ 2 мање просторије за дневни боравак . Опскрбљен је са водом за пиће . Освјетљење путем агрегата и акумулатора.  Могућност спремања хране. Гријањe пећима на дрва.

Контакт особа Душко Блажић - 0038765/587-350

 

dom previja 1ПЛАНИНАРСКИ ДОМ НА ПРЕВИЈИ /ВЕЛИКИ ДОМ/ -765м

Овај планинарски објекат  је у завршној фази изградње, али је у функцији. налази се у непосредној близини „Малог дома“
Посједује 6 соба за спавање. Укупног капацитета  за 25 посјетилаца.  У току је  рјешење још једне просторије  у поткровљу капацитета 25 посјетилаца.
Дом има велику просторију за дневни боравак  за 70 посјетилаца ,  купатило и кухињу.
Вода је изворска, уведена у дом, а струја помоћу агрегата или акумулатора.
До дома се превозом долази као и до малог дома  на превији.
Пјешачећи до овог објекта  је могуће стићи стазама из села Горња Ламовита “лијепа стаза“ за 60мин, стаза из Стојаковића преко Светиње за 60мин , стаза од Ивањске преко Лисине за 5 часова, са Мраковице за 2 часа, од Бистрице за 3 часа.
Од дома се пружа незабораван поглед на планине Узлонмац, Борја, Влашић, Осмача, Тисовац, Чемерноцу, Мањачу , Виторог, Грмеч, ...
Са Голе планине /30мин од  дома/ овај видокруг ћемо допунити Клековачом, Осјеченицом, Пљешевицом, Велебитом, Псуњом, Папуком  итд.
Сваког другог викенда у септембру домаћини смо „Козарског маратона“  за планинаре, атлетичаре, бициклисте. стазе су од 3 до 120 километара.
Изузетни су терени за оријентацију и такмичења, припреме спортиста, школе  планинаства  итд.
Контакт особа Душко Блажић- 0038765/587-350
mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Previja mali dom

Previja novi dom

 

 


ПЛАНИНАРСКИ ДОМОВИ
У
РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Login Form