Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
399
Број прегледа чланака
1743753

Из Бањалуке смо пошли 11.августа 2017., а вратили се у недељу , 20.08.2017.касно увече. Дио учесника се прикључио у Бијељини. Ујутро смо стигли у Софију и направили дужу паузу за обилазак града. Одмарали смо у Самокову, а предвече смо се смјестили у планинарски дом „Шумнатица“ у Боровецу код љубазне планинарке Маријане Илијеве. У недељу смо поранили на гондолу и изашли на Јастребац. Наставили смо пјешачење до дома Хижа Мусала по магловитом времену. Вођа успона је био Љубиша Араманда , који је успио уз асистенцију групе водича да безбједно изведе групу на највиши врх Балкана, висок 2925м/нм. Упркос кишном и магловитом времену, сви су безбједно сишли и вратили се у Боровец. Увече смо након вечере у дому приредили дружење уз гитару и вино.

mitikas
У понедељак ујутро смо напустили Бугарску и запутили се у Солун. Посјетили смо Српско војничко гробље на Зејтинлику на којем су сахрањени јунаци са пробоја солунског фронта. Битка на Кајмакчалану је почела 12. септембра 1916.г. и трајала 19 дана до коначне побједе српске војске која се враћала у отаџбину након албанске голготе и боравка на Крфу. Обишли смо центар Солуна и наставили кретање до кампа “Евридики“ у Паралији.

Уторак смо око подне кренули на Олимп. Ноћили смо у дому. У сриједу ујутро смо се пењали на вех Олимпа, Митикас. Неки учесници су се попели на Скалу (2866м/нм), а већина планинара се попела на Митикас (2917м/нм).

Вратили смо се у камп на купање у Егејском мору. У четвртак смо посјетили изворе св. Петке, Метеоре и смјестили се у камп “Дрепанос“ у Игуменици. Уз срдачан дочек домаћина који нас ословљавају браћом, угодно смо се провели на Јонском мору. У петак ујутро смо 2 сата пловили бродом до Крфа, а онда још 2 минута брзим моторним бродићем до острва Видо. На ово острво које су звали „Острво змија“ је 21.01.2016. г. смјештена српска војна болница која је примала до смрти исцрпљене, гладне и болесне од тифуса, дизентерије, упале плућа. Првих дана је умирало до 300 људи дневно, које су сахрањивали на копну, а затим су полагани у „Плаву гробницу“, море око острва Видо. Поклонили смо се жртвама, и подсјетили се на стихове Милутина Бојића:

Стојте, галије царске!

Спутајте крме моћне!

Газите тихим ходом!

Опело гордо држим у доба језе ноћне

Над овом светом водом...

У суботу смо се купали у градићу Ксамил у Албанији. Након ноћне вожње у недељу ујутро смо стигли под Острог и присуствовали чину крштења једне младе планинарке која је добила и ново име - Николета. Ручали смо у извиђачком кампу „Ушће“ код Требиња.

У вечерњим сатима стигли смо у Б.Луку.

Вођа пута

Драган Кузмановић

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo