Из Бањалуке смо пошли 11.августа 2017., а вратили се у недељу , 20.08.2017.касно увече. Дио учесника се прикључио у Бијељини. Ујутро смо стигли у Софију и направили дужу паузу за обилазак града. Одмарали смо у Самокову, а предвече смо се смјестили у планинарски дом „Шумнатица“ у Боровецу код љубазне планинарке Маријане Илијеве. У недељу смо поранили на гондолу и изашли на Јастребац. Наставили смо пјешачење до дома Хижа Мусала по магловитом времену. Вођа успона је био Љубиша Араманда , који је успио уз асистенцију групе водича да безбједно изведе групу на највиши врх Балкана, висок 2925м/нм. Упркос кишном и магловитом времену, сви су безбједно сишли и вратили се у Боровец. Увече смо након вечере у дому приредили дружење уз гитару и вино.

mitikas
У понедељак ујутро смо напустили Бугарску и запутили се у Солун. Посјетили смо Српско војничко гробље на Зејтинлику на којем су сахрањени јунаци са пробоја солунског фронта. Битка на Кајмакчалану је почела 12. септембра 1916.г. и трајала 19 дана до коначне побједе српске војске која се враћала у отаџбину након албанске голготе и боравка на Крфу. Обишли смо центар Солуна и наставили кретање до кампа “Евридики“ у Паралији.

Уторак смо око подне кренули на Олимп. Ноћили смо у дому. У сриједу ујутро смо се пењали на вех Олимпа, Митикас. Неки учесници су се попели на Скалу (2866м/нм), а већина планинара се попела на Митикас (2917м/нм).

Вратили смо се у камп на купање у Егејском мору. У четвртак смо посјетили изворе св. Петке, Метеоре и смјестили се у камп “Дрепанос“ у Игуменици. Уз срдачан дочек домаћина који нас ословљавају браћом, угодно смо се провели на Јонском мору. У петак ујутро смо 2 сата пловили бродом до Крфа, а онда још 2 минута брзим моторним бродићем до острва Видо. На ово острво које су звали „Острво змија“ је 21.01.2016. г. смјештена српска војна болница која је примала до смрти исцрпљене, гладне и болесне од тифуса, дизентерије, упале плућа. Првих дана је умирало до 300 људи дневно, које су сахрањивали на копну, а затим су полагани у „Плаву гробницу“, море око острва Видо. Поклонили смо се жртвама, и подсјетили се на стихове Милутина Бојића:

Стојте, галије царске!

Спутајте крме моћне!

Газите тихим ходом!

Опело гордо држим у доба језе ноћне

Над овом светом водом...

У суботу смо се купали у градићу Ксамил у Албанији. Након ноћне вожње у недељу ујутро смо стигли под Острог и присуствовали чину крштења једне младе планинарке која је добила и ново име - Николета. Ручали смо у извиђачком кампу „Ушће“ код Требиња.

У вечерњим сатима стигли смо у Б.Луку.

Вођа пута

Драган Кузмановић