Планинарски савез Републике Српске

pd zelengora focaПланинарски савез Републике Српске организује 25. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“ (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 29.јуна до 1.јула 2018. године. Успон је 30.јуна. Домаћин акције, као и током досадашњих година је Планинарско друштво „Зеленгора“ из Фоче.

Ова планинарска манифестација, која је једна од најатрактивнијих у Републици Српској и БиХ, попримила је и међународни карактер јер су на досадашњим успонима, осим планинара из РС и БиХ, учествовали и планинари из Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Малте, САД-а, Енглеске, Швајцарске, Словачке, Мађарске, Холандије, Њемачке и Пољске.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

- Окупљање учесника у петак 29. јуна на Пријевору у послијеподневним часовима.Ту Планинарски савез РС организује камп. Ноћење у властитим шаторима.
- Успон на Маглић је у суботу 30. јуна у 6 часова (водичи Водичке службе ПСРС осигуравају успон са Пријевора), стаза је отворена од 6 до 12 часова истог дана. Послије тога не осигуравамо стазу. Може се и направити круг преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор.
- Повратак са Пријевора или Трновачког језера најкасније у недељу 01. Јул.

Водичка служба ПСРС ће обезбеђивати успон са Пријевора на Маглић у суботу 30.06.2018. у термину од 06 до 12 часова, на опасном дијелу руте. У том термину ће регулисати пролаз група (од 10 до 20 планинара), како би сигурно прошли овај опасни дио.
На овој рути потребно је понијети: шљем, по два прусика и карабинера, адекватну обућу и одјећу и литар воде. Успон са Пријевора је дуг 1,5 км ,а траје око 3 часа. Силазак истим путем ка Пријевору траје око 2 часа. Силазак са Маглића преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор, траје око 6 сати.

- Национални парк "Сутјеска" је одредио је цијену 2 КМ по особи за учеснике видовданског успона.
- Црногорци ће наплаћивати 1 Евро улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 евра ноћење по особи, док ће се за ватру наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.

Због уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће државне граничне службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити потписане и овјерене спискове учесника, те лична документа. Ове године преглед може бити ригорознији због „мигрантске кризе“.

У кампу домаћина, на Пријевору, који ће бити видно обиљежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца и прву помоћ.

СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!
ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОШ И ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ !


 

Лига РС у планинарској орјентацији 2019.

 

intersportlogo

mtel