На експедицији Планинарског савеза Рeпублике Српске, које је одржана од 07. до 12. августа, планинари су пењали највише врхове Доломитских Алпа или како их код нас називају Доломити. Они су дио алпског система у сјеверозападној Италији и налазе се под заштитом УНЕСКО-а са једним националним и више регионалних паркова. Највећи центри су Кортина Д Ампецо и Болзано, које смо обишли између пењања врхова.

Dara.jpg Langazoi-psrs.jpg planinari_u_navezi.jpg

slavlje_na_vrhu.jpg tunel_Langazuoi.jpg via_ferate.jpg

vrh_Langazoi_clanovi_Planinarskog_saveza_RS.jpg vrh_Marmolade_clanovi_PSRS.jpg vrh_Marmolade_pozdrav_s_vrha.jpg

vrh_Pic_Boj_clanovi_PD_Klekovaca.jpg


На старту експедиције по плану, изпењан је Пиц Бое, висок 3152 метара , да би наком дана одмора успјешно попели Лангацои 2835 мнв, са којег су се вратили пролазећи кроз тунелске музеје из 1. свијетског рата, јер је линија борбе пролазила овим планинским ланцем, те је тај крај пун музеја из тог периода. Након успјеха са прва два врха, планинари су се добро припремили за освајањ највише и најтеже планине Мармолада и њеног врха Пунта Пенија 3343 мнв, до које се стиже преко виа ферате дугачке преко километар за коју је потребна пуна опрема. У суботу, 11.08.2018. наши чланови су успјешно и без повреда, попели у послијеподневним часовима и највиши врх Доломита. Након краћег славља кренули смо назад, те се дан послије вратили сретни и уморни кућама.
Испењано је све што је било у плану, а обишли смо и више. Најзаслужнији за то је вођа експедиције Ненад Станишић, који је у задњи тренутак ускочио, адекватно се припремио и сјајно водио планинаре на врхове Доломита.