Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
415
Број прегледа чланака
1831075

 

У периоду од 20. до 29. јуна ове (2018.) године, одржана је Летња обука за водиче ПСРС, односно обука за водиче III категорије. Обука је одржана на планини Романији, на локалитету Стајна у близини Пала. Седиште обуке је било у планинарском дому „Стајна“, који је власништво Планинарско - еколошког друштва „Романија“ са Пала.
Обука је трајала стандардно 9 дана и извођена је, као и до сада, по програму који је усаглашен са Комисијом за стандарде UIAA.

 

Romanija 2018 1
Тест – испит из теоретског дела обуке

Обуку су изводили водичи инструктори Душко Блажић, Слободан Цоле Гочманац, Горан Бурић и Милорад Кличковић. Обуком је руководио инструктор Душко Блажић. Инструктори имају вишегодишње искуство од преко десет обука по инструктору. Значајну помоћ у извођењу обуке пружили су Јовица Праскало и Марко Сарић, водичи II категорије ПСРС, који су препознати као озбиљни кандидати за будуће инструкторе, па им је учешће на овој обуци својеврсна пракса за будући одговоран инструкторски рад.
Обуку је похађало десетак полазника, што је омогућило лакши рад инструктора, непосреднији контакт са полазницима и одразило на квалитет обуке. Залагањем Јовице Праскала и руководица обуке, инструктора Душка Блажића посебно квалитетно је обрађена практична тема „Абзел“, као ректко до сада.
За теоретски део обуке приређена је скрипта „Ставна 2018“ (омашком приређивача) обима око 280 страна која покрива 9 теоретских области.

Romanija 2018 2
Генерација водича III категорије ''Стајна 2018'' са инструкторима, гостима, руководиоцима и осталима...

Обука је завршена свечаном вечером у суботу 28. јула, а у недељу 29.07. новим водичима су на свечаној церемонији додељене дипломе и водичке значке. Према показаним резултатима, а и укупном утиску током обуке, за најбољег полазника генерације проглашен је Данијел Тодоровић, члан ПУ „Добор“ из Модриче. За њега је ПСРС, као и до сада, обезбедио пригодну, и у будућем водичком послу употребљиву награду.
Општа је оцена да је ово квалитетна генерација полазника, који су показали велику жељу за стицањем знања и вештина, високу заинтересованост и мотивисаност. Ни друге пратеће обавезе нису запостављене, као што су хигијена дома и околине, дежурства, помоћ у кухињи и трпезарији и др. Ову генерацију обележила је хумана и пријатељска помоћ породици (брачном пару), из непосредног суседства дома, у кошењу и грабљењу траве. Било је задовољство радити са овом генерацијом.
Посебну захвалност дугујемо Мики, жени из суседства дома (школе) која је уложила крајње напоре да сво време обуке полазницима и инструкторима спреми исхтрану врхунског квалитета.

Последњег дана Обуке, у недељу 29.07. одржан је Јубиларни збор планинарских водича ПСРС. Збор је имао једну једину тачку дневног реда са једним јединим циљем: да се обележи јубилеј - 10 година од оснивања Водичке службе ПСРС, на истом овом месту. Појединцима и организацијама заслужним за оснивање, рад и развој Водичке службе ПСРС додељана су пригодна признања.

 

ПРЕГЛЕД ШКОЛА, ОБУКА И АКТИВНОСТИ У СЛУЖБИ ВОДИЧА ПСРС 

год. термин обука локација
   
2007 Споразум о сарадњи ПСС и ПСРС
       
2008 29.VI-6.VII Летња школа за водиче излета и похода Тјентиште, хотел ''Младост''
       
2008 20. VII Испит Романија, Пале пл.д. ''Ставна''
       
2008 20. VII Оснивање службе  Романија Пале, пл.д. ''Ставна''
       
2008 5.-7. IX Школа за водиче у екстремним спортовима Бања Лука, Карановац Рафтиг камп
       
2009 7.-15. II Зимска школа за водиче излета и похода Фоча, ''Забран''
       
2009  7. III Испит Козара, Превија
       
2009  6.-14. VIII Обука за водиче III категорије Шипово, ''Драгнића подови''
       
2011  24. IX  Испит Шипово, ''Драгнића подови''
       
2011   4.-11. XII Обука за водиче III категорије Фоча, ''Забран''
       
2012 26. II- 4. III Обука за водиче II категорије Шипово, ''Драгнића подови''
       
2015  30. X - 8. XI Обука за водиче III категорије Козара, ''Котловача''
       
2017  17.-25. VI Обука за водиче III категорије Козара, ''Котловача''

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo