Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
428
Број прегледа чланака
1870581

maglic2013 2Планинарски савез Републике Српске организује 26. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“ (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 28.јуна до 30.јуна 2019. године. Логистичку подршку имамо од Планинарског савеза Црне Горе.

Vidovdanski uspon na Maglic 3
Успон је у суботу 29.јуна и почиње од 06 до 12 часова.
Сви се требају почети враћати-кренути са врха до 13 часова.
ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:
- Окупљање учесника у петак 28. јуна на Пријевору у послијеподневним часовима. Ту Планинарски савез РС организује камп. Ноћење у властитим шаторима.
- Успон на Маглић је у суботу 29. јуна (водичи Водичке службе и ГСС ПСРС осигуравају успон), стаза је отворена од 6 до 12 часова истог дана.
Послије тога не осигуравамо стазу за успон, само за силазак до 14 часова.
Може се и направити круг преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор.
- Повратак са Пријевора или Трновачког језера најкасније у недељу 30. Јуна до 14 часова до када ће бити присутни припадници Државне граничне службе БиХ и Полиције Црне Горе. Водичка служба ПСРС ће обезбеђивати успон са Пријевора на Маглић у суботу од 06 до 12 часова, на опасном дијелу руте. У том термину ћемо регулисати пролаз група (од 10 до 20 планинара), како би сигурно прошли овај опасни дио.
Maglic iz Crne Gore
Vidovdanski uspon na Maglic 3
На овој рути (Пријевор -Маглић) ОБАВЕЗНО је понијети: шљем, по два прусика и карабинера, адекватну обућу и одговарајућу одјећу и литар воде. Успон са Пријевора је дуг 1,5 км ,а траје око 3 часа. Силазак истим путем ка Пријевору траје око 2 часа. Силазак са Маглића преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор, траје око 5 сати, али је много лакше.
Уколико немате сву потребну опрему - пењете Маглић преко Трновачког језера, те препорућујемо и ноћење на истом.
- Национални парк "Сутјеска" је одредио је цијену улазница 2 КМ по особи.
- Црногорци (еко такса) ће се наплаћивати 1 Евро-улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 евра-ноћење по особи, док ће се за ложење ватре наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.
Pogled s MaglicaЗбог уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће државне граничне службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити потписане и овјерене спискове учесника, те лична документа. Ове године преглед може бити ригорознији због „мигрантске кризе“.
У кампу, на Пријевору, који ће бити видно обиљежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.

Maglić s Prijevora BiH
Vidovdanski uspon na Maglic 5
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца и прву помоћ.
СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!

ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОШ И ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ !

Дугорочна временска прогноза: https://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herzegovina/Other/Magli%C4%87/long.html

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo