maglic2013 2Планинарски савез Републике Српске организује 26. традиционални „ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ“ (2.386 м н.м.), који ће се одржати у периоду од 28.јуна до 30.јуна 2019. године. Логистичку подршку имамо од Планинарског савеза Црне Горе.

Vidovdanski uspon na Maglic 3
Успон је у суботу 29.јуна и почиње од 06 до 12 часова.
Сви се требају почети враћати-кренути са врха до 13 часова.
ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:
- Окупљање учесника у петак 28. јуна на Пријевору у послијеподневним часовима. Ту Планинарски савез РС организује камп. Ноћење у властитим шаторима.
- Успон на Маглић је у суботу 29. јуна (водичи Водичке службе и ГСС ПСРС осигуравају успон), стаза је отворена од 6 до 12 часова истог дана.
Послије тога не осигуравамо стазу за успон, само за силазак до 14 часова.
Може се и направити круг преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор.
- Повратак са Пријевора или Трновачког језера најкасније у недељу 30. Јуна до 14 часова до када ће бити присутни припадници Државне граничне службе БиХ и Полиције Црне Горе. Водичка служба ПСРС ће обезбеђивати успон са Пријевора на Маглић у суботу од 06 до 12 часова, на опасном дијелу руте. У том термину ћемо регулисати пролаз група (од 10 до 20 планинара), како би сигурно прошли овај опасни дио.
Maglic iz Crne Gore
Vidovdanski uspon na Maglic 3
На овој рути (Пријевор -Маглић) ОБАВЕЗНО је понијети: шљем, по два прусика и карабинера, адекватну обућу и одговарајућу одјећу и литар воде. Успон са Пријевора је дуг 1,5 км ,а траје око 3 часа. Силазак истим путем ка Пријевору траје око 2 часа. Силазак са Маглића преко Трновачког језера (Црна Гора) и Сухе на Пријевор, траје око 5 сати, али је много лакше.
Уколико немате сву потребну опрему - пењете Маглић преко Трновачког језера, те препорућујемо и ноћење на истом.
- Национални парк "Сутјеска" је одредио је цијену улазница 2 КМ по особи.
- Црногорци (еко такса) ће се наплаћивати 1 Евро-улаз на Трновачко језеро по особи, 1.5 евра-ноћење по особи, док ће се за ложење ватре наплаћивати 5 Евра, с тим што се неће моћи свугдје ложити.
Pogled s MaglicaЗбог уласка учесника на територију Републике Црне Горе, пролазак планинара на Пријевору, контролисаће државне граничне службе БиХ и Црне Горе, па су друштва дужна припремити потписане и овјерене спискове учесника, те лична документа. Ове године преглед може бити ригорознији због „мигрантске кризе“.
У кампу, на Пријевору, који ће бити видно обиљежен, можете добити све информације, медицинску помоћ, захвалнице за учешће итд. Учесници сами обезбјеђују храну, камп и опрему за планинарење.

Maglić s Prijevora BiH
Vidovdanski uspon na Maglic 5
Препоручује се да учесници понесу неко средство против уједа комараца и прву помоћ.
СВИ УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОГРАМА АКЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКИХ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА И МЈЕСТО БОРАВКА ОСТАВЕ УРЕДНО И ЧИСТО!

ОБАВЕЗНО ПОНИЈЕТИ ЛИЧНУ КАРТУ ИЛИ ПАСОШ И ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ !

Дугорочна временска прогноза: https://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herzegovina/Other/Magli%C4%87/long.html