Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
428
Број прегледа чланака
1870620

Обиљежавање јубилеја деценија од оснивања удружења, освећење објекта планинарског дома "Црвене Стијене" и обиљежавање крсне славе Светог великомученика Димитрија, разлози   за памћење. 2019. година била је више него успјешна за Планинарско друштво "Гласинац" можда чак и најуспјешнија од оснивања друштва, о чему говоре релизовани програмски циљеви и задаци кроз активности уз учешће свих чланова.


У току 2019. године организовано је више активности на матичној планини Романији. Посебно истичемо бројне радне акције чланова друштва на изградњи објекта планинарског дома. Грађевински радови су текли планираном динамиком, чланови друштва вриједно су радили, а као резултат је и чињеница, славско дружење oрганизовано у властитом објекту.

У текућој години уз огромну вољу и ентузијазам чланова покривен је објекат, реализовани су вањски радови облагање објекта ( дрвеним облицама и каменом), а истовремено су вођени и унутрашњи радови облагање објекта, па је сала планинарског дома добила планирани изглед и функцију. Како je у планинарски дом до сада уложен значајан износ новчаних средства, те огроман труд чланова друштва, радови се настављају и даље ( неопходно је окончати радове у унутрашњости објекта на спрату објекта, те водити активности на доводу воде, изградњи тоалета и туш кабина).

Остале радне акције које издвајамо заграђивање земљишта око планинарског дома, прољећно чишћење града, трасирање и маркирање планинарских стаза на Романији, постављање путоказа и инфо табле са шемом стаза.

Традиционално смо реализовали организацију планинарских манифестација на локацији Романије: више излета на Црвене Стијене, четврти прољећни поход на Романију (Велики Лупоглав), "Поход на Романију" под називом Планине зову, те организација 8.- ог меморијалног такмичења у планинарској оријентацији "Свјетлана Цеца Комленовић".

Током године чланови друштва узели су учешће на више манифестација у организацији Планинарског савеза РС и планинарских друштава из окружења, а то су следеће: поход у Пјеновац, излет у Зиличини, поход у Стари Брод, слету планинара у Хан Пијеску, чланови друштва овојили су Требевић, Зеленгору, Трескавицу, Бјелашницу, Височицу, Волујак, Дурмитор, Цер,Кајмакачалан...Чланови друштва били су и међу сокочанима који који су пјешачили до манастира Острог.

Такмичари су такође дали значајан допринос у промоцији друштва, када су у питању спортска такмичења, мушка и женска такмичарска екипа узела је учешће у систему такмичења РС и заузима 3.мјесто.

Чланство друштва активно је узело учешће у организацији 56.Моси Соколац, када су обје екипе донијеле побједнички пехар.

Вриједно је да поменемо све активности друштва у току године финансирале од чланарине, финансијског и радног доприноса чланова, те уз помоћ и подршку донатора који су дали свој допринос и подржали рад друштва у изградњи планинарског дома "Црвене Стијене"на Романији, а осигурана су и средства путем пројектних приједлога. У току 2009.године подршку смо имали како слиједи:

 1. Општина Соколац
  2. Град Источно Сарајево
  3. ЈП"Огрев "Соколац
  4. ДОО "Чајевић Комерц"
  5. Фондација Мозаик
  6. ПРО Будућност
  7. Завод за форензичку психијатрију Соколац
  8. ЈУ Спортско рекреациони центар"Гласинац"Соколац
  9. Сеоски туризам Зиличина Рогатица
  10. Срле софт " Видрићи"
  11. "Орбитер" Груде, вл. Зоран Трлин
  12. Месара "Печо"Соколац
  13. Вељко Мијатовић
  14. Михајло Кезуновић
  15. Снежана Цвијетић Каностревац

Захвалност на подршци у раду упућујемо и Планинарском савезу РС. Руководилац такмичења у оријетацији наш члан Жељко Делић, инструктор је у школи за маркацисте која дјелује при савезу.

Истичемо подршку кроз партнерску сарадњу са удружењима из Сокоца Атлетски клуб "Гласинац" , Плесни клуб "Ника" и Удружење младих "Мобилијар".

Коректну сарадњу истичемо са ЈПШ "Шуме РС, ШГ "Романија" Соколац и ШГ "Јахорина"Пале у циљу окончања активности везне за иницијативу друштва проглашење заштићеног подручја парк шуме "Романија" ( обухватаће површину од 8,82 хектара, почев од планинарског дома до видиковца Црвене Стијене").
свима.


Захвалност свима.

 

Секретар    

Вера Мијатовић

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo