У складу са службеном објавом на страници Међународног олимпијског комитета, Олимпијске игре Tokyo 2020. су одгођене. У наставку Вам достављамо превод службене изјаве, коју можете прочитати на web страници МОК-а https://www.olympic.org/news/joint-statement-from-the-international-olympic-committee-and-the-tokyo-2020-organising-committee

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК), Thomas Bach, и премијер Јапана, Abe Shinzo, су одржали конференцијски позив како би размотрили нестабилну ситуацију у погледу COVID-19 и одржавања Олимпијских игара Tokyo 2020.

Разговору су се придружили Mori Yoshiro, Предсједник Организационог комитета Tokyo 2020; Министар за Олимпијске игре Hashimoto Seiko; Гувернер Токија, Koike Yuriko; Предсједавајући Координацијске комисије МОК-а, John Coates; Генерални директор МОК-а Christophe De Kepper; и МОК-ов извршни директор за Олимпијске игре, Christophe Dubi.

Предсједник Bach и Премијер Abe су заједно подијелили забринутост у вези свјетске COVID-19 пандемије, и какве посљедице иста има по људске животе, те и значајан утицај на припреме спортиста за Игре диљем свијета.

Током врло пријатељског и конструктивног састанка, двојица челника су похвалила рад Организацијског комитета Tokyo 2020, те и велики напредак Јапана у борби против COVID-19.

Незабиљежено и непредвиђено ширење вируса се у остатку свијета све више погоршава. Јуче је Генерални директор Свјетске здравствене организације (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, рекао да се COVID-19 пандемија брзо шири . Сада је већ више од 375,000 забиљежених случајева диљем свијета, те у скоро свакој држави, док њихов број расте из сата у сат.

У тренутним околностима и према информацијама које је WHO доставила , Предсједник МОК-а и Премијер Јапана су закључили да ће се XXXII Олимпијске игре у Токију одржати 2021. године најкасније до љета, са циљем очувања здравља спортиста, и свих укључених у Олимпијске игре и шире међународне заједнице.

Челници су такођер били сложни у томе да Олимпијске Игре у Токију за свијет представљају наду у овим тешким временима и да Олимпијски пламен може постати свјетло на крају тунела у којем се свијет тренутно налази. Стога, договорено је да Олимпијски пламен остане у Јапану. Такођер, Игре ће задржати назив Олимпијске и Параолимпијске Игре Tokyo 2020.