Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
420
Број прегледа чланака
1846482

У сврху успостављања Геопортала Планинарског Савеза Републике Српске, позивају се све планинарске организације да доставе информације о планинарским стазама.

Геопортал ПСРС представља централну евиденцију свих планинарских стаза и планинарских домова у Републици Српској. На Геопорталу ПСРС, посјетиоци ће моћи прегледати и преузимати ГПС трагове (формати прилагођени за ГПС уређаје и апликације на телефонима). Поред ГПС трагова, посјетиоци ће моћи добити детаљне информације о планинарским домовима.

Планинарске организације требају доставити сљедеће информације:

ГПС трагови планинарских стаза (доставити у .gpx или .kml формату). Препорука је да трагови буду снимљени ручним ГПС уређајима, а не телефонима, ако је могуће. Након снимања стазе, неопходно је ГПС траг прегледати и „очистити“ од непотребних података (нпр. приликом стајања на паузи, уколико ГПС остане укључен, наставља се прикупљање тачака). Уз ГПС трагове доставити сљедеће информације:

- Назив стазе (која мјеста повезује)

- Број стазе(добија се од Службе за планине и планинарске стазе ПСРС, на основу плана стазе)

- На којој се планини налази стаза

- Почетак стазе (мјесто)

- Крај стазе (мјесто)

- Дужина стазе и вријеме ходања

- Информације о планинарским ознакама на стази (да ли је стаза маркирана, ако није цијела стаза маркирана описати који дијелови су маркирани)

- Опис стазе (куда стаза пролази, тежина стазе, каква је подлога, да ли има планинарских домова и склоништа уз стазу, да ли има извора питке воде на стази, да ли има сигнала мобилне телефоније на цјелокупној стази...)

- Уколико постоје извори питке воде на стази, забиљежити њихове координате, дати опис извора (нпр. стални или повремени извор питке воде) и слике извора (укључити опцију Geo Tag приликом фотографисања)

- Репрезентативне слике са стазе (укључити опцију Geo Tag приликом фотографисања)

- Планинарска организација која је задужена за одржавање стазе

- Особа која је снимала стазу (контакт особе и тип уређаја којим је снимана стаза)

Уколико користите мобилне телефоне за снимање стаза, имате више бесплатних програма. Препоручујемо Viewranger, који има мале карте бесплатне(карте мањег подручја), а лако га је користити.

За Гармин овако:

НАПОМЕНА:

garmin1
garmin2
garmin3
garmin4
mapa1
formati1
garmin5
garmin6

Лига РС у планинарској орјентацији 2020.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo