Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
432
Број прегледа чланака
1902116

Поштовани,
на друштвеним мрежама "Фејсбук" и „ Твитер“освануле су фотографије недоличног понашања неколицине планинара на највећем врху планине Лелије - Великој Лелији на 2.032 метра надморске висине, гдје се један од њих попео и сједио на крсту који се налази на том мјесту.
Начин на који је тај планинар сједио на крсту уз коментар: "Кад се онај могао попети може свако", изазвао је огорчење и велико незадовољство међу планинарима и истинским љубитељима природе, планина и овог спорта, као и међу вјерницима православне вјероисповијести.
На једној од фотографија види се групно позирање испред крста, који је ишаран бијелом бојом, како се не би уочило да се ради о крсту, док се на другим фотографијама види један од чланова експедиције који се, на првој фотографији пење на крст, те на другој гдје недолично сједи на крсту.


Уз фотографију гдје сједи на крсту стоји и коментар: "Кад се онај могао попети може свако", вјероватно алудирајући на Исусово распеће.
Крст на Великој Лелији, највишем врху планине Лелије, која се простире у источној Херцеговини у близини Калиновика и Фоче, постављен је у знак сјећања на покојног доктора Јову Елчића, човјека и планинара који је обишао много европске и свјетске врхове и уписао своје име златним словима у историју бх. планинарства.
Овај чин наишао је на осуду планинара из Републике Српске. Имамо сазнање да овај вандалски чин су починили планинари ПД „ Пљешевица“ Бихаћ, који су боравили у Планинарском дому Виадинарике у селу Јелашца. Организатори ове акције се представљају као водичи Планинарског савеза Федерације Босне и Херцеговине, а ради се о лицима Маид Пањевић, Анис Џанић и Амар Алагић. На фотографијама можете видјети на шта конкретно имамо притужбе.
Планинарски савез Републике Српске захтијева да горе наведене особе буду најстрожије санкционисане од стране структура унутар ПС ФБиХ , Федералног министарства културе и спорта.
Надамо се да ће таквим санкционисањем послати јасна порука свима који размишљају и дјелују на овакав начин.

anis dzanic pd pljesevica skrnavljenje krsta na leliji 3
anis dzanic pd pljesevica skrnavljenje krsta na leliji 2anis dzanic pd pljesevica skrnavljenje krsta na leliji 4

 

PD Pljesevica skrnavljene krsta na leliji 1

pd ljesevica bihac skrnavljenje krsta na leliji 5

Линк са друштвене мреже Твитер:
https://t.co/VbovnC9HOC (https://twitter.com/HercegovkaKlo/status/1318542192785395712?s=20)

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo