Првог децембарског викенда 2021. године у планинарском дому “Котловача” на Козари је одржан семинар за водиче Планинарског савеза Републике Српске. Циљ овог окупљања је био да се стекну нова знања која су потребна за вођење људи у природи али и систематишу постојећа. Водичи у свом раду морају редовно да обнављају своје знање што је услов за обнављање лиценце за рад.

Семинару је приступило 18 водича из западног дијела Републике Српске. Они су имали прилику да увежбавају технику абзајла (спуштање ужетом) и употребу опреме која се користи у овој техници. Затим су следила предавања из прве помоћи са практичним вјежабама из прегледа унесрећеног, реанимације и повреда коштано-зглобног система као и предавања из инфективних болести са посебним освртом на мишљу грозницу и утицај ЦОВИД-19 на планинарство.

Семинар је организован и водила Служба водича ПСРС са својим инструкторима и планинарски дом „Котловача” који се са својим мултифункционалним салом показао као одлично место за организовање оваквих видова активности.

abzajl.jpg prva_pomoc_1.jpg prva_pomoc_2.jpg

prva_pomoc_3.jpg prva_pomoc_4.jpg prva_pomoc_5.jpg

prva_pomoc_6.jpg vjezba1.jpg zajednicka_fotografija.jpg

Текст: Марко Сарић

Фотографије: Дејан Шкребић, Игор Милошев и Љубиша Араманда