volujaklogo Planinarsko društvo "Volujak" Gacko organizuje obilazak Transferzale Volujak u periodu od 23. do 25. avgusta 2013. godine. Program aktivnosti možete pogleati u nastavku ili ga preuzeti u PDF-u ovdje.
Mapu Transferzale Volujak možete pogledati na linku.

 

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „VOLUJAK“ GACKO
Pozivamo vas na obilazak Transverzale Volujak koja će se održati
dana 23, 24 i 25.avgusta

PROGRAM  AKCIJE:

23.avgusta 2013.godine (petak)

-    Dolazak i smještaj u kampu Papin Do (do kampa se dolazi sa magistralnog puta Foča- Gacko- gdje se na prevoju Čemerno kod  česme odvaja makadamski put koji vodi jugoistočno oko 8 km u pravcu Kuka. Pješačenjem se stiže za oko 2 sata hoda, a do kampa se može doći i terenskim autom,kombijem (pa i malim autom ako nije suviše nisko)
Po dolasku u kamp molimo sve planinare  da se prijave na prijemnom punktu u kampu radi sačinjavanja poimeničnih spiskova  ( zbog ulaska u Crnu Goru).Učesnici koji se ne prijave neće moći učestvovati u obilasku predviđenih maršruta.

24.avgusta 2013. godine

PRVA GRUPA:
-    05,00-05,30 -  ustajanje i priprema za polazak
-    05,30-17,00 -  polazak na Bioč (V.Vitao), Trzivku, Trnovački Durmitor i Vlasulju
Ova maršruta je izuzetno zahtjevna i svi učesnici moraju biti fizički izuzetno pripremljeni.Procjena je da treba najmanje 11-12 časova za njen obilazak. Vodič će procijenuti i odlučiti o tome da li su planinari sposobni za ovakav poduhvat i da li imaju potrebnu planinarsku opremu.

DRUGA GRUPA:
-    06,30  ustajanje i priprema za polazak
-    07,00 -16,00 - uspon na Volujak i obilazak transverzale (relacija: Papin Do-vrh Volujaka- Pletari- Studenac- Klekovi Do- kamp
I ova staza je dosta zahtjevna te od  učesnika zahtijeva dobru fizičku pripremljenost. Dužina staze je oko 21 km, sa visinskom razlikom od 1213 metara u usponu i toliko u silasku.Vrijeme potrebno za obilazak ove staze je oko 8 časova.
-    Po povratku u kamp za sve učesnike obezbjeđena je večera
20,00.20,15 -  podjela zahvalnica učesnicima
-Druženje i zabava

25.avgusta 2013.godine

-    U prijepodnevnim satima moguć uspon na neki od bližih vrhova: Kuk, Orlovac…
-    15,00 zatvaranje kampa

NAPOMENA:
Učesnici sami obezbjeđuju kamp opremu (šatore, podmetače i vreće za spavanje) , takođe moraju imati odgovarajuću opremu za visokogorsko pješačenje (ranac, planinarske cipele, hlače i vjetrovku, gamašne, sredstva za zaštitu od kiše i sunca i drugu neophodnu opremu).

U kampu će biti obezbjeđena voda i drva, a moći će se kupitii i piće po povoljnim cijenama.
Sve  informacije će se moći dobiti u kampu na vidno obilježenom mjestu. Učesnici koji se odluče na obilasak navedenih staza moraju biti zdravstveno sposobni i obilazak vrše na vlastitu odgovorniost.

Pozivamo vas  da nam se pridružite da se družimo i uživamo u ljepoti planine Volujak i njenom okruženju.
Radi lakše organizacije i priprema , prijave učesnika domaćinu dostaviti najkasnije do 19.08.2013.godine na adresu društva ili telefone: 065/661-735 (Radoš Milošević) i  065/ 213-921 (Milan Vujović).

PD „VOLUJAK“ GACKO