Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
432
Број прегледа чланака
1902107
Logo gorske sluzbe psrsГорска служба спасавања Планинарског савеза Републике Српске је добровољно организирана и стручно оспособљена служба јавног значаја за спасавање, превентивно дјеловање и пружање помоћи настрадалим у планинама, спелеолошким објектима, природним и елементарним непогодама, несрећама и другим сличним догађајима. Први начелник ГСС-а је Душко Блажић.

Планинарски савез Републике Српске организовао је основну обуку потраге и спасавања која је одржана у периоду од 12. до 14.-ог новембра у планинарском дому "Волујак"  Папин до, општина Гацко. Тридесет учесника успјешно је окончало обуку коју су водили инструктори ГГС Љубушки и Мостар  према пројекту Републике Чешке .

Сви полазници су показали висок степен знања и добили сертификат. Честитамо начелнику ГСС ПСРС Далибору Шушићу на добро организованој обуци и желимо много успијеха у даљем раду.

Опширније...

Протеклог викенда захваљујуци сарадњи ГСС у Републици  Српској а посебно насем цлану Мири Калему,набављене су зимске гуме за теренско возило Планинарског Савеза РС.

Опширније...

Дана 10.12.2020. послије дојаве о нестанку авиона у ширем реону врха Лисине у 14.30 на Козари, група сасилаца ПСРС се брзо организовала и изашла на врх у 15.30 часова. Након добијених упустава за дјеловање кренули смо у потрагу у ширем реону врха Лисине. Убрзо пада ноћ те смо наставили претрагу уз помоћ ГПС уређаја. Око 18 сати добили смо испомоћ од МУП РС. Претрагу смо прекинули око 2.00 часова.

11.12. 2020. Изалазимо на врх Лисине и добијамо претрагу реона 4, а затим  прелазимо у реон 2 ,гдје се у међувремену проналази летилица и чланови посаде. Овом приликом желим да похвалим све учеснике потраге на хуманом задатку, гдје ће планинари увијек узети учешће.

Предсједник Планинарског савеза Републике Српске

 Араманда Љубиша

Чешка развојна агенција као финасијер и Горска служба спасавања Чешке Републике су изразили спремност да пруже подршку о организацији, обуци и опремањау припадника горских служби спасавања у Босни и Херцеговини.

Планинарски савез РС је донио одлуку да активно учествује у овом пројекту и провела сљедеће активности.

Далибор Сушић као изабрани преставник ПСРС присуствовао је округлом столу на тему „Јачање капацитета и развој горске службе спасавања у Босни и Херцеговини“ у Сарајеву.

Опширније...


Од 3. до 5. маја је одржана друга љетна вјежба Горске службе спашавања ПСРС. На тродневној вјежби која је била везана за вјежбу и обезбеђивање такмичара Козара Ултра Траил маратона, припадници службе су увјежбавали спашавања на неприступачним теренима. На жалост, морали су интервенисати, у ноћи, субота на недељу, када се због густе магле и временских неприлика, неколико такмичара изгубило. На сву срећу, били су припадници у близини, те брзо интервенисали. Након пребацивања у базу, планинарски дом на Превији, окрепе и утопљавања, такмичаре су ујутру превезли на Мраковицу.
Хвала свима који су учествовали.


Од 05.04. до 07.04.2019. године на подручју Маглића одржана је зимска вјежба наших припадника ГСС-а уз помоћ Републичке управе цивилне заштите РС. Вјежба је била подијељена у два дијела, све у циљу адекватних припрема за планиране и изненадне догађаје. Ова вјежба је уједно и припрема за осигуравање догађаја који слиједи у периоду од 03. до 05.маја кад се припрема љетна вјежба на Козари.

Опширније...

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo